woensdag 26 oktober 2011

Pietepaf, Bambi and Pippi...


laatst vulde ik een top 10 in
bij de Volkskrant
, van mijn meest geliefde kinderboeken
er zat een lijst bij
het was een en al o ja..die was leuk..


toevallig was ik net bezig met mijn boeken-dozen
en kwamen er een paar tevoorschijn
ik heb lezen altijd geweldig gevonden
(hoewel ik er de laatste maanden niet aan toe kwam)
er even helemaal niet zijn
helemaal opgaan in een andere wereldik had maar een paar boeken
(waaronder Kroezebetje, over een schaapje
met de verkeerde vacht, och hemel
ik lag er nog net niet wakker van..)
waar ik dan meteen mijn naam in schreef
soms zelfs de daaronder 
de naam van mijn straat, dorp, land,
Europa, de wereld..
en dan eindigde ik met heelal
zodat ik exact gelocaliseerd kon worden
mocht het boek kwijtraken...


de rest van de boeken
haalde ik bij de biblio-bus
waar ik dan op wachtte
met mijn tasje boeken, op het dorpsplein,
en dan eindelijk de hoek 
om kwam suizen
(dat ging altijd geruisloos, op de een of andere manier)


ik las van alles
met een lichte voorkeur
voor dingen die in het echt Nooit zouden kunnen
onwaarschijnlijke verhalen
over meisjes (die dan Lizzie of Anoushka heetten)
die bij het circus gaan
(en nooit meer terugkomen)
over onverschrokken kinderen die op paarden
de wijde wereld intrekken
(en misschien wel weer terugkwamen)
pratende dieren (Bambi)
een vader die zeerover is..(maar wel lief)


honden die maar blijven groeien
en hij groeide en hij groeide..
(Pietepaf is mijn absolute favoriet aller tijden)
en ga zo maar door
wat ik wel belangrijk vond was
dat het niet Te zielig was
en dat het een feestelijk einde had
(gewoon een geruststellend idee:
het avontuur kan nog niet zo wild zijn
maar het loopt Altijd Goed af)


ik was ook dol op knutselboeken
(nog)
ik tekende, plakte, 
knipte sokken kapot
omdat Barbie een nieuwe jurk nodig had
ik heb nooit met aardappels gestempeld
zoals in dit boek
maar ik krijg er meteen zin in..


ach, zoveel is er niet veranderd
ik hou nog steeds van (kinder) boeken
ik hou nog steeds van het idee
om bij het circus te gaan
(en nooit meer terug te komen)
ik hou nog steeds van knutselen
(hoewel ik geen Barbie meer heb)

wat is jouw favoriete kinderboek?
laat een reactie achter,
als je dat leuk vind
ik zal er een uitkiezen
en een boekje toesturen

fijne dag, en pas op voor
zeerovers, prinsen op paarden, pratende herten
en natuurlijk op jezelf!
xxx

24 opmerkingen:

 1. Mijn favoriete boek is Kinderen van Bolderburen van Astrid Lindgren. Ik las het vroeger van de bieb en heb het een aantal jaar geleden weer gekocht. Ik ben ook dol op kinderboeken. En eigenlijk op een gedeeld 1e plaats staat ook Annika van Elsa Beskov. Die lees ik vaak voor aan de kinderen. Al haar prentenboeken zijn trouwens heerlijk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een van mijn favoriete boeken is de Fantastische Meneer Vos van Roald Dahl. Elke keer als ik het weer las ( uit de bibliotheekbus, ik had zelfs een speciaal brocheje wat ik op spelde voor die gelegenheid, een beertje met een boek)was Meneer Vos weer slimmer dan de rest.
  Ik las en lees veel. Als kind gebruikte ik al het pasje van mijn niet lezende broertje om meer uit de biebbus mee te kunnen nemen.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hét kinderboek: Kaatje Kakel. Fantastisch dat er een oud vrouwtje in je dorp komt wonen met genoeg geld, tijd en geduld voor alle kinderen daar. Als ik zeg dat ik 'm wel dertig keer heb gelezen, vergeet ik volgens mij nog die andere vijftig keer ;). De jongste van 7 heeft 'm ook gelezen, vond 'm ook prachtig, maar heeft nog veel meer keuze, en leest dus niet zo vaak opnieuw. Ik was blij dat ik naar het voortgezet onderwijs in een stadje ging, kon ik daar ook naar de bieb, want ik in ons dorp had ik alle boeken al lang gehad.
  Een goede dag voor je. Groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een geweldig logje weer! Ik kan er niet één noemen, vrees ik. Er zijn er teveel: leesboeken, prentenboeken. Als ik dan toch eentje moet kiezen: de kinderen van het grote fjeld (Laura Fitinghoff). Maar natuurlijk ook ongeveer alles van Astrid Lindgren en ik ben een grote fan van de Nederland-Franse tekenaar Charlotte Dematons.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijk bericht . Zo leuk om te lezen , ook ik heb altijd graag gelezen en boeken verzameld. mijn favoriet vroeger was toch wel "vrouwtje vertel maar"een bundel met veel verhalen. Dat boekje over kroezebetje kende ik nog helemaal niet ik ga daar eens gauw naar op zoek.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ging voor spanning: Arendsoog en De Vijf. Toen ik die allemaal gelezen had ging ik verder met Stephan King en daarna de romans van Leni Saris :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. JAAA, De Vijf, daar heb ik ook nog een stapel van liggen. O zo leuk!!!! Kan zo genieten van die verhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De eend op de pot! Ik kan hem nog altijd dromen. Omdat hij bijna uit elkaar valt heb ik laatst voor eigen kids een nieuwe proberen te bestellen.... hij is er wel in nieuwe druk, maar niemand kan hem leveren helaas. Dus lezen we gewoon verder uit het hele oude boekje... heeft ook wel weer wat!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Pfff moet ik er eentje kiezen uit AL die kinderboeken die ik las als kind? ;-)
  Voor mij is het denk ik Pinkeltje. Mijn vader las me daar altijd uit voor. Mijn moeder weigerde, die vond de zinnen te lang om voor te lezen, maar m'n vader was geniaal in het maken van stemmetjes. Oh, en Joop ter Heul - daar had m'n moeder nog een boek van staan uit haar kindertijd, en ik vond het geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Ingrid,
  Ronja de Roversdochter, Pipi, Sjakie en de Chocoladefabriek, Pinkeltje, de Vijf, Wiplala en meer en meer en meer. Ik heb als kind de hele buurtbieb gelezen. Maar ik deel jou absolute topper. Pietepaf! Heb er eerder eens een blogje aan gewijd. Mijn kinders zijn dol op dit verhaal. Suus

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De pozzebokken!!!
  Een kindertekening (pozzebok) komt s,nachts tot leven, en neemt de kinderen mee naar het Pozzebokkenbos.
  Heerlijk al die oude boeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb altijd boeken verslonden. Ik begon met Richard Scarry toen ik niet kon lezen de Botje boekjes toen ik net kon lezen, daarna las ik echt van alles. Roald Dahl, Paul Biegel, Guus Kuier, Thea Beckman. Maar ook Nancy Drew heette dat geloof ik. Een pocket voor meisjes over een detective en de Penny. De eerste boeken van de grote mensen afdeling die ik mocht lezen waren van Appie Baantjer. Daarna volgde er van alles en nog wat, maar vooral spannende boeken die niet te eng zijn. ;-) Een paar jaar terug was daar ineens Harry Potter, toen ik het ontdekte waren er al een stuk of drie delen uit. Maar het wachten op de delen die volgden....
  Nu lees ik iets van Jeffrey Deaver geloof ik, of misschien heet ie ook wel John Sandford of zoiets.
  Ik kan me echt geen leven zonder boeken voorstellen. Iedere avond voor ik ga slapen moet ik lezen om de gedachtes in mijn hoofd tot rust te brengen, om ontspannen in slaap te vallen.

  Groet!
  ps. Leuk bericht!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het mag er maar eentje zijn, van al die duizenden boeken die ik gelezen heb als kind, pffffffffffff euh Floddertje of nee Rupsje Nooitgenoeg ofeh Schimmels voor de Koets of toch Dik Trom of of of wéhé kanniekiezenie!!!

  Groetjes
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De gebroeders Leeuwenhart, De geheime tuin, het Witte paardje (Elisabeth Goudge, zo mooi, ondanks waardeloze verfilming van een vorig jaar), Belledonne kamer 16, Oorlogswinter, Mories Besjoer, het Oneindige plan, De bende van de witte roos, Flicka, Levende Bezems en zo kan ik nov wel even doorgaan. Lezen is nooit meer zo leuk geweest als toen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk, een aantal van die boekjes staat hier ook, in dezelfde uitvoering in de boekenkast. Ik verzamel niet persé oude kinderboeken, maar mijn oog valt er steeds weer op in de kringloopwinkel of op rommelmarkten (en dan verbaas ik mij dat mensen zulke mooie boeken wegdoen!)

  Levende bezems is mijn favoriete boek. Toevallig noemt mijn voorgangster het ook. Mijn oudste dochters hebben hem ook gelezen en vonden het ook een prachtig (maar zielig) boek. Ik wil nog een keer een oude versie daarvan (we hebben enkel een moderne druk)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Oh trouwens, ik lees nu met mijn jongste dochter voor uit de Bolderburen-serie. Niet mijn favoriete kinderboeken ooit, maar wel heel erg leuk om weer te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik verslond vroeger boeken, de bieb was een van de leukste plekjes van het dorp, echter om binnen te komen moest je een trap op waar altijd de "grotere"jongens en meisjes zaten (hangjongeren noemen ze dat nu) en dat vond ik als verlegen meisje doodeng. Mijn favorieten waren o.a. pipi, pinkeltje, dik trom, het zweedse jongetje Emiel, de boeken van Thea Beckman en Jan Terlouw, dan was ik in een andere wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik woonde vroeger in de bieb, ik las de boeken van A tot Z, gewoon de planken af, en een favoriet? Ik kan ook niet kiezen... Levende bezems, gebroeders Leeuwenhart, De Vijf, alles van Thea Beckmann, alles van Annie M.G. Schmidt natuurlijk, alle boeken over Laura van het kleine huis... Ik lees nog steeds heel graag, houdt sinds mijn 14e in een schriftje bij welke boeken ik lees, het zijn er inmiddels bijna 2000. Ik kan mijn leven niet voorstellen zonder lezen, zelfs geen dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Geweldig, het boekje met het schaap met de verkeerde jas, dat ga ik zoeken. Dit hoort helemaal bij mijn brei en vilt lessen op scholen. Mijn favoriet blijft 'De puike postbode'

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Als het over boeken gaat moet ik reageren. Hoi Ingrid, ik heb er hier ook een heleboel in de kast. Mijn favorieten: Kruistocht in Spijkerbroek, De hut van Oom Tom, Alleen op de Wereld, Wipneus en Pim, Pinkeltje, De Dolle Tweeling en het allerallermooiste Pluk van de Petteflet. Groetjes van Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 21. bij mij was het de gebroeders leeuwenhart van astrid lindgren. En net vandaag staat een ander favo kinderboek van me op mijn blog. Daar kwam kaka in en het was heerlijk ' kritisch ' en da's altijd plezant als kind hé ;) ( http://mooisvanme.blogspot.com/2011/10/nostalgie.html )

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Natuurlijk het eerste boekje van Veilig Leren Lezen, Duimelijntje! Wat een wonder dat je gewoon een verhaaltje kunt LEZEN!!! Ik ben nooit meer gestopt. "Kruistocht in Spijkerbroek" "de dolle tweeling" (of was het toch de "olijke"?? In ieder geval die van die kostschool. Dat leek me echt geweldig!! En zóó duidelijk, goed en kwaad. In het echte leven was het toch een heel stuk ingewikkelder....zucht. Ik ga nu lekker naar bed, maar eerst nog even lezen!! Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 23. alice in wonderland, absoluut fan tas tisch:)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Simon en de verhalenstoel was mijn absolute favoriet, ik heb het boek gelukkig nog steeds. De illustraties zijn zo mooi en als ik in de kringloopwinkel ben, herken ik altijd boeken die door dezelfde illustratrice zijn gemaakt. Ik geloof dat ze Jaklien heet.
  Heerlijk he, kinderboeken! Gelukkig laat mijn negenjarige zoon zich nog steeds graag voorlezen (we lezen nu Potilla).

  BeantwoordenVerwijderen

Met dank voor je reactie (thank you for your thoughts)