woensdag 12 november 2014

(Not) to be an original


Nadat zich hier gisteren een kleine discussie ontspon.
over het al dan niet origineel zijn
van de lantaarntjes die ik maakte en ik mij nogal
aangesproken voelde (hoe het dan ook bedoeld was).
De vraag hoe oorspronkelijk ben ik eigenlijk
haakte zich vast in mijn hoofd (niet mindfull;)
Wel en niet denk ik uiteindelijk,
ook ik word, net als ieder ander beinvloed door
alle beelden en woorden die dagelijks tot mij komen.
Hoewel ik niet op sites als Pinterest kijk,
dat is mij veel te veel informatie, bovendien
zou ik meteen kunnen stoppen,
want alles is wel eens door Iemand gedaan,
ergens op de wereld, en zeer waarschijnlijk
nog veel mooier dan ik het ooit zou kunnen....


Ik zag net bij mijn statistieken dat ik meer dan 1700
blogberichten publiceerde, wel...
het kan niet anders dat ik vele malen iets deed
wat allang gedaan is, hoewel ik schrijf vanuit mijn hart,
dus de teksten zijn echt van mij alleen.
Er zijn vele dingen die ik maakte die als basisvorm
zo algemeen zijn dat niemand die meer kan claimen..
Zoals bijvoorbeeld de kraanvogel, of een gehaakte das
(ik bedoel maar je kan moeilijk zeggen, ik haakte ook al 
een das, waarom doe jij dat ook?)
Het is natuurlijk wat anders als ik 1 op 1 een idee namaak,
en claim dat het mijn idee is, dat doe ik niet..
of beter gezegd: ik let er heel erg op dat 
dat niet gebeurd..


Eigenlijk moet ik zeggen dat ik er niet helemaal uit ben gekomen,
ik denk dat absolute oorspronkelijkheid niet bestaat,
tenzij je bij de wolven in het woud opgroeide..
(maar waarschijnlijk doe je dan wat vele wolven
voor je ook al deden ;)
Wel kan je je eigen draai geven aan de vele beelden
en invloeden die dagelijks tot je komen,
een variant op wat er allemaal al is.
En dat is wat ik doe, ik geef mijn eigen interpretatie
aan de dingen die ik maak..

Enfin, stof tot nadenken, hoewel ik nu ook 
ga proberen om het weer te laten gaan,
om te voorkomen dat ik in cirkels ga denken..
(wat de creativiteit dan weer nadelig zou beinvloeden)

Ik wens je een fijne dag,
en vele mooie ideetjes, al dan niet ingegeven
door wat je her en der zag.

-X-

34 opmerkingen:

 1. dag ingrid,
  ga lekker door met wat je doet. ik lees jouw blog met veel plezier en raak geinspireerd door het geheel van schrijven, foto's en ideeen. dank je wel hiervoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je zo'n originele en geestige schrijfstijl hebt als jij, maakt het helemaal niet uit waarover het gaat ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach elke ochtend een glimlach, voor mij ben je wat en hoe je het ook elke dag opnieuw maakt een inspiratiebron. Elke dag weer. Bedankt en liefs, Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi geschreven Ingrid, ik kan me er helemaal in vinden.
  Freubel lekker door vandaag en geniet er van.
  Grtz,
  Chris

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lieve Ingrid, al jouw mooie foto's en uitleg en uitvoering zijn zo mooi ga er alsjeblieft mee door, ze zijn zo heerlijk om te lezen, onder het motto alles is al eens gemaakt maar niet door mij (OctavieW) worden het allemaal Ingrid like handwerkjes, allemaal even mooi.
  Fijne dag. Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. IK ben dol op je berichtjes en de allerleukste ideetjes die je met ons deelt...ben ook een fan van je en moet elke dag een blogje lezen van jou Ingrid...knap hoe je telkens weer ons de leukste en grappige creaties laat zien....

  fijne dag..
  groetjes Fia

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Well spoken, Ingrid! Iedereen wordt geinspireerd door iets, nietwaar? En de mensen die zometeen lantaarntjes bij jou komen maken, zullen het echt niet erg vinden dat jij dit niet als eerste hebt bedacht. Ze maken ze in jouw aanwezigheid en daarom is het uniek. Dat kun jij alleen brengen. Dus veel plezier in Nijmegen en blijf lekker je ding doen! x

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik begrijp de innerlijke strijd helemaal en denk dat je er wel uitgekomen bent. Je zegt zelf : 1 op 1 namaken doe ik niet en vervolgens claimen dat het van mezelf komt ook niet ... Dit vind ik helemaal fair. Dus doe gewoon verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. I do enjoy reading your blog and your pictures are make me smile

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Blijf alsjeblieft zoals je bent.Trek je niet teveel aan van commentaar.Je maakt de meest leuke,mooie dingen en je bent voor vele een grote bron van inspiratie.
  Fijne dag,Clärle

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nou, dat is ook wat...! Ik vond je lantaarntjes van gisteren nou duidelijk de 'ing-factor' hebben; heb ik echt over nagedacht toen ik ze gisteren zag (met enige afgunst :-) ook, want was ik maar half zo creatief en origineel als jij!!).
  Gelukkig de discussie gemist, maar vind het heel naar te lezen dat je je dat aantrekt; jouw blog is namelijk zo LEUK en origineel!!! Kom elke dag even kijken!
  Ik reageer niet zo vaak, maar wilde dit je toch even laten weten!!!
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Niet te druk om maken hoor! Iedereen haalt ergens zijn/haar inspiratie vandaan en alles is wel eens eerder gemaakt. Je inspireert mensen met je maaksels en posts, dat is het belangrijkste toch? Ik lees je posts in ieder geval graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ach ja, elk woord is al eens gezegd, elke noot is al eens gezongen/gespeeld, elke steek gebreid en/of gehaakt, het gaat uiteindelijk om de combinatie :-)
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ach jee, Degene die orgineel is ben jij! Wat jij maakt of na maakt is alleen van jou! Wat je ook kopieerd, er zit altijd iets van jou in! Trek het je niet te veel aan. degene die hierover doorgaat is waarschijnlijk jaloers dat ze niet half zo creatief is. Inspiratie hebben we allemaal gewoon nodig om creatief te blijven. Ga vooral door met je leuk werkjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ik denk zeker dat je gelijk hebt: alles zal al weleens door iemand gedaan en/of bedacht zijn. Het is alleen de kunst om er je eigen ding mee te doen. En er blij van te worden of er anderen blij mee te maken. To be or not to be that's the question. Ik vind van niet hoor. Ben maar lekker niet origineel maar ik word altijd wel heel vrolijk van je kleurtjes en maaksels en vooral als je ons dan ook nog precies uitlegt hoe je het voor elkaar gefreubeld hebt zodat we het zelf ook kunnen freubelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. En surfend door blogland kwam ik op deze blog met dit onderwerp http://unpetitmorceaudemoi.blogspot.nl/2014/11/tradities.html en waar heb ik dit meer gelezen? Flowmagazine en lampionnetjes. Dat was toch bij Ingrid!

  Goed geschreven Ingrid, je hebt zo gelijk. Ga lekker door zoals je bezig bent!

  Lieve groet,
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wauw, wat een diepzinnige beschouwing. Ik heb blijkbaar gereageerd voor de discussie begon en kan me er niet in vinden. We moeten met z'n allen vooral niet denken dat we origineel zijn, vrijwel alles is al eens gedaan of wordt op eenzelfde moment door iemand anders ook bedacht/gedaan. Laat het gaan om het plezier wat we er in hebben en de emotie die we er aan mee kunnen geven...
  groet, Christel

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik herken het van dat alles al eens is gedaan, en hoe origineel ben je nou dilemma helemaal. Als ik op een dood spoor zit, gebeurd mij dit ook nog wel eens. Dan begin ik maar met een beetje rommelen wat soms als effect een:" mwah, ik ben er niet tevreden over project is" en soms ook datgene oplevert waarvan ik denk:" yes dit bedoelde ik nu".
  Origineel is ook maar een woord dat ooit de wereld in is geslingerd........
  Enne ik heb de hele discussie gemist, moest hard werken de afgelopen dagen en kan nu weer datgene gaan doen wat misschien niet origineel is maar me wel heel blij maakt en zeker als ik dan inspiratie tegenkom op blogs als dat van jou!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Lieve Ingrid.
  Laat het van je afglijden en maak je er niet druk om. Verspilde energie. Jij maakt zulke leuke, originele dingen. Je schrijf trant is zo bijzonder.
  We genieten er iedere dag van.
  Ga lekker door op jouw eigen wijze.
  Lieve groet
  Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik vind je heel origineel en natuurlijk worden we allemaal beïnvloed door wat we zien. Maar heet dat geen inspiratie...er is al zoveel gedaan dat het moeilijk is om de enige te zijn, maar een eigen variatie en draai eraan en het is weer geheel anders en eigen. Ga zo door! Je bent origineel, uniek en keigoed in wat je doet! Je inspireert heel veel mensen...Liefs Lisanne

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Het is logisch dat je je laat inspireren door alles om je heen. Ik vind de discussie over wie wat voor het eerst deed dan ook super oninteressant. Immers wat heb je eraan dat je iets als eerste deed en hoe weet je dat je echt wel de eerste was? Als je het maken van en bedenken van creatieve dingen echt leuk vindt, dan ben je nu juist vereerd dat een ander geïnspireerd wordt door wat je doet en het op zijn eigen wijze toepast op zijn of haar werk. Ik zeg dus, een applaus voor jouw, dat jij belangeloos, iedere dag een mooi blog voor een schrijft waar wij allemaal geïnspireerd door raken of het nu origineel is of niet.

  Groetjes,

  Ilona

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk er exact hetzelfde van !! Blijven zwemmen euh... bloggen :-) Marieke

   Verwijderen
 22. Hoi,
  Ik ben totaal met je eens. en als je er teveel over nadenkt is dat echt niet goed voor je creativiteit...! dus gewoon Hup..go with the flow and doe waar je goed bij voelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Je maakt zulke leuke, vrolijke, blije, mooie, originele, bijzondere Ingridse maaksels....niemand maakt ze zoals jij! Want eenieder is origineel zoals hij/zij is!
  Wanneer mijn kleinzoon van 6 zegt ´oma, dat moet je zó doen´ en mijn mond wil zeggen ´dat weet ik al jaaaaaaaren´ probeer ik snel te denken ´maar voor hem is alles NIEUW!´.
  Wanneer je 60 bent heb je voor je gevoel al zoveel/bijna alles gezien, maar juist het wederkerige in een andere vorm/materiaal/kleur/techniek is zo vernieuwend!
  High five voor jou!!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. "Alles wat slim is, is reeds gedacht, men moet slechts proberen, het nog eens te denken." Ook een ouwetje van de kleuterschool, Goethe zij het al toen hij in 1840 mooie lantaarntjes wilde knutselen.
  Inge, jij maakt mooie dingen, je schrijft en fotografeert ze mooi, en wordt gevraagd om een tijdschrift te vertegenwoordigen in jouw originele stijl. Met andere woorden: jij inspireert!
  En boven het maaiveld, in NL, dat vraagt om kritiek.Voor jou is het misschien lastig, maar blijf bezig met je mooie dingen maken en de kritiek verstomd vanzelf.

  En laat ik net vanochtend afgesproken hebben om zaterdag bij GLOW langs te gaan, hopelijk tot dan! Succes ermee,
  Marleen

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ingrid, wat ik zo leuk vind bij jou is dat er zoveel herkenning is van knutsels die wij vroeger in de één of andere vorm ook maakten maar die totaal vergeten waren. Zo ook je lantaarntjes. Een hoog: "o ja" gehalte met je eigen draai eraan. Dank voor je dagelijkse blog. Ik geniet er altijd van, vooral van je eerlijkheid.
  Tineke uit Oostenrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hoop dat je nog heeel lang doorgaat met je inspirerende verhalen!! Maar mag ik vragen waar je dat mooie papier koopt!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Oh, I do very much as I've seen it somewhere else! But in my style, so it is new again. In my way.
  And very often I just see so much wonderful stuff here what inspires me ♥
  Thank you for this blog and thank you for your very special style!!!
  xx Kerstin

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Waarom vinden mensen het toch zo nodig om kritiek te hebben op blog-schrijvers??? Ik las het afgelopen week ook al bij Anki van Zilverblauw...
  Het is iets om verdrietig van te worden.
  Het is voor mij overduidelijk dat je schrijft en maakt vanuit je hart. Ben steeds een beetje jaloers op je 'eigenheid' en je eerlijkheid.
  Ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Mmm geloof dat ik eens moet gaan teruglezen (of net niet) ik heb blijkbaar wat gemist (of gelukkig niet dus hihihi).
  Ik vind dat je lekker bezig bent en love your style, gewoon lekker doorgaan met jezelf zijn is het beste wat je kunt doen. Op jouw manier en wie weet doe ik dat wel net zo ;). Warme groetjes van Susan

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Moeilijk he, ik geloof dat ik in het kader van de mindfulness discussies ga ontlopen (voorlopig), maar ik geloof niet dat jij je aangesproken hoeft te voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Zo herkenbaar! Ik realiseer me dat het moeilijk is om nieuw of vernieuwend te zijn maar kan me er ook bij neerleggen dat alles ook al een keer bedacht en gedaan is. Deze zin staat in een boekje van mij en ik sta daar nog volledig achter.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Mijn innerlijke criticus haalt mij ook regelmatig onderuit als ik iets heb gecreëerd. Nu heb ik bedacht dat je een huis van bakstenen kunt bouwen. De bakstenen zijn de basis, maar het huis is origineel, want het is jouw eigen inspiratie, creativiteit en manier van combineren waarop je je werk vormgeeft. Daar zwaai ik mijn innerlijke criticus mee uit, hopelijk jij ook Ingrid want je werk, blog, boeken en schrijven zijn erg inspirerend!

  BeantwoordenVerwijderen

Met dank voor je reactie (thank you for your thoughts)