woensdag 11 oktober 2017

Uitverkoop


Gisteren plaatste ik een berichtje op Instagram, ik weet
eigenlijk niet of ik daar goed aan deed, hoewel ik vele
hele aardige, echt heel aardige reacties op kreeg.
Dit was wat er gebeurde; ik kreeg een berichtje van mijn
voormalige uitgever dat al mijn boeken, alle 4 (!) in de ramsj
(mooi woord, zij gebruikten het ook niet) gaan.
Wat zoveel wil zeggen dat alle boeken met grote korting
verkocht gaan worden omdat ze ze aan de straatstenen
niet kwijt kunnen..
Nu voelde ik me toch al niet zo wel, maar na dat bericht bleef
er van dat kleine beetje welzijn helemaal niets meer over.
Ik voelde me beschaamd, hoewel ik waarschijnlijk niets
heb om me over te schamen maar toch was het zo.


Ik had het gevoel dat ik zelf in de uitverkoop werd gezet,
dat ik op de één of andere manier gefaald had.
Iemand zei op Instagram; neem het niet persoonlijk maar 
dat vind ik heel lastig omdat ik de boeken, los van de
vormgeving helemaal alleen maakte, ik werkte er jaren aan.
En ik weet natuurlijk best dat er veel mensen zijn die ze
leuk vinden, ze zelfs allemaal hebben, maar daar was gisteren
geen ruimte meer voor in mijn hoofd.
Dat komt natuurlijk wel weer uiteindelijk maar op het moment
overheerst de teleurstelling over hoe het hele boeken avontuur
is afgelopen en leg ik ze op een stapeltje in de kast totdat
er een moment komt dat ik er in kan kijken en iets van trots
hoop te voelen over wat ik gemaakt heb.


Daar, zei ik gisteren, in het kort iets over op Instagram en
ik weet echt niet of ik er goed aan doe, dit soort berichten te 
delen, ik wil graag laten zien wat er om gaat in het 'echte leven'
maar ik wil niet een soort medelijden oproepen en gezien
worden als een stakker (ook al zo'n prachtig woord, 
maar toch wil er geen eentje zijn)
Tussen de vele jubelende zege tochten begin ik toch wel 
een beetje mager af te steken en ik ga de komende dagen eens
nadenken over mijn motieven om al mijn mindere momenten
(saai, hoofdpijn, in de uitverkoop, enzovoort) te delen
en eens onderzoeken hoeveel eerlijkheid wenselijk is..

Het goede nieuws is overigens dat als je mocht overwegen
nog een boek van mij te willen kopen, ze binnenkort voor
een paar euro worden aangeboden, daarna zijn ze 
een zeldzaamheid geworden :-)

Ik wens je een fijne dag
-X-

24 opmerkingen:

 1. Ik zie je niet als een stakker of wat dan ook hoor! Je komt juist menselijk en persoonlijk over. Ontzettend balen, vervelend,stom van de prachtige boeken in de uitverkoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve ingrid...ik zie je ook niet als een stakker...zeer zeker niet.Ik kan me voorstellen dat het uitverkoop verhaal je een naar gevoel geeft. Dat is gewoon rot.....en dat kna iedereen wel begrijpen. Wat me wel opvalt is dat je zo worstelt met het al je stemmingen en dan die worsteling vrijelijk deelt. Het lijkt steeds een gevecht tegen jezelf ...alsof je van jezelf je zo niet mag voelen. Je probeert er altijd een positief draaitje aan te geven...maar dat hoeft niet. Ik denk dat al je twijfel over wat je doet...en je twijfel over wat je voelt en niet wil voelen op den duur wel gaat opbreken. Dus ik wens je een soort balans toe..een soort zelf acceptatie. En je winkeltje loopt goed...richt je daar op. Geniet ervan. Groetjes Renée

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Ingrid,
  Wat een vreselijk bericht moet dat voor jou geweest zijn. Ik vind je boeken prachtig en daarin sta ik zeker niet alleen. En het is iets waar je zeker trots op mag zijn.
  En dat je je gevoelens deelt met ons... dat maakt wie je bent, dat maakt het persoonlijk.
  Worden wij gelukkig van alle perfecte foto's en verhalen op Social Media? Ik niet in ieder geval, zo is het leven niet.
  Wat mij betreft, ga vooral door met jezelf zijn en datgene waar jij je goed bij voelt. Fijne dag! Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een onderzoek naar je motieven en naar jouw persoonlijke antwoord op de vraag hoeveel eerlijkheid wenselijk is, is natuurlijk iets wat alleen jijzelf kunt doen. Ik kan je alleen vertellen dat jouw eerlijkheid maakt waarom ik zo graag op je blog kom.
  Ik bewonder je kunst vanuit niets iets te maken en vooral ook die van in het 'niets' iets zien. Ik denk aan je prachtige wolken, little people, een papieren vogel op het water waar je op uitkijkt, maar ook de anekdotes die je met ons deelt en waarin je dan net iets anders naar voren weet te halen.
  Het geeft me iets wat ik in gedachten mee kan nemen en wat me vaak inspireert. En dat vooral ook omdat jij een 'gewoon' mens bent, geen supervrouw. Omdat je ook de imperfectie laat zien. Omdat je juist uit de imperfectie het prachtige naar voren weet te halen. Is dat niet de kunst van leven waardoor alles zoveel mooier wordt en we het op deze Aarde met elkaar zoveel beter kunnen hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou, ik kan me heel goed voorstellen dat dit geen leuk nieuws was voor je. Heel erg K.... Je relativeert het mooi. Ik zou 't best leuk vinden als ik dat ene boek dat ik nog niet heb alsnog kan kopen, dus ik houd het in de gaten ;-) Mooie vormgeving juist, fijne boeken heb je gemaakt en wees daar nu maar gewoon heel trots op!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel begrijpelijk dat dit nieuws wel even binnen kwam. Zeker omdat je ziel en zaligheid in deze prachtige boeken hebt geïnvesteerd. En daar mag je onwijs trots op zijn! Als je zulke prachtige boeken kan maken dan ben je voor mij een TOP vormgever! Het vervelende is dat de creatieve boeken markt nu zo snel gaat. Bijna elke week verschijnt er wel weer een nieuw boek. Boeken met bijna allemaal dezelfde creaties maar dan in een ander jasje of kleurtje. Jouw boeken zijn identiek en origineel. En ik ben toevallig trotse eigenaar van een aantal van jouw prachtige boeken! En daar ben ik erg blij mee! Trek je eigen plan en ga door zoals je nu doet! Zo doe je het goed!
  Dikke knuffel, Ester

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is zeker geen mooi nieuws. Je boeken en alles wat uit je handen komt is toch met zorg en liefde gemaakt. Ik ben er nog steeds heel erg blij mee. Dit is wel het leven. Vandaag is het hip en morgen ben je uit de mode! Ik weet zeker dat het je lukt om het los te laten en beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn vader zei het vroeger zo mooi: goede wijn behoeft geen krans! En ook nog: het zijn de slechtste druiven niet waaraan de wespen knagen.....
  Ik ben in ieder geval nog steeds superblij met al jouw boeken en ik zie ze nog steeds staan in sommige tijdschriften. Liefs en wees gewoon blij met jezelf en met al je talenten, Madeleine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ho,ho, even nuchter blijven. De meeste boeken worden niet allemaal binnen een jaar verkocht en de uitgever kan al die boeken niet op de planken houden. Dan zou er niet iets nieuws uitgegeven kunnen worden. Alleen de klassiekers blijven uit de ramsj, maar zelfs daaronder zijn er soms wel aantallen te vinden in een restpartij. Knijp in je handen dat je boeken uitgegeven en verkocht worden en dat dat zelfs vier keer is gebeurd. Ook al zijn niet alle boeken van een bepaalde druk verkocht. Het is geen afkeuring, het is gewoon het proces van de marktwerking! Wees trots op wat je bereikt hebt, houd vertrouwen en ga door, want je creativiteit hoeft hier niet van afhankelijk te zijn en het is altijd mogelijk dat je een vijfde boek mag maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O haha, ik geloof ook niet dat ik huilend ter aarde ben gestort, ook ik snap heel goed wat het proces is, maar ik mag me er best even vervelend onder voelen, alle gevoelens zijn toegestaan leerde ik bij de mindfullnes.. Ik neem alle adviezen ter harte maar van de zijlijn is het toch altijd net iets anders als je het zelf meemaakt. ik ga gewoon weer verder met wat ik aan het doen is, maar soms is het ook goed om even stil te staan bij de dingen die gebeuren..

   Verwijderen
 10. Het zijn geweldige boeken. Ze hebben er gewoon teveel van gedrukt. Hartelijke groeten. Beerta
  Ik geniet altijd van je blogspot.nl.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het zijn geweldige boeken. Ze hebben er gewoon teveel van gedrukt. Hartelijke groeten. Beerta
  Ik geniet altijd van je blogs.nl.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beste Ingrid,
  een paar jaar geleden begon ik jouw blog te volgen, en ook een aantal andere blogs. Van al die blogs, is het merendeel commercieel en 'plastic fantastic' inmiddels. Sommige proberen er nog een persoonlijke draai aan te geven maar ik volg ze bijna geen van alle meer, omdat ik ze niet meer natuurlijk vind en ik ze niet meer inspirerend vind. Juist jouw blog (en Instagram account) blijft eigenwijs een eigen koers houden: laten zien wat het leven is, doet, wil en niet wil. Dus net als jouw boeken straks, is dat een zeldzaamheid aan het worden, haha! Ikzelf hou ook een blog bij en besloot om niet 'commercieel te willen gaan' maar het klein en 'van mij' te houden. Dat voelt veilig. Als mensen mij een compliment geven over mijn heel persoonlijke blog, durf ik het te geloven, omdat ik van jouw blog weet dat het kan inspireren om 'het echte leven' te zien en lezen.
  Ook ik publiceer 'boeken'. Ik maak feel good boekjes samen met mijn geliefde, die vormgever is. Ooit zei iemand: "laat die boekjes uitgeven door een echte uitgever, ze zijn het waard". Maar ik heb het nooit gedurfd en gewild, omdat ik hetzelfde heb als jij: het zijn m'n geesteskindjes. Daar moet een uitgever met zijn of haar botte tengels vanaf blijven, was en is mijn gevoel. Jouw uitgever toont weinig empathie voor wat de boeken voor jou betekenen, en voor heel veel mensen die ze gekocht hebben. Maar ik denk dat je misschien ook daarin nu wordt uitgedaagd tot eigenwijs zijn: niet met de kudde mee, botterikken links laten liggen en gewoon met jouw talenten en kwaliteiten, in kleiner verband heel veel mensen blij blijven maken. De regie in eigen handen, en het helemaal doen zoals jij wil. Wat je doet, maakt en laat zien is vaak een pareltje in een grote brei van glimmende media. Ik hoop dat je dat pareltje durft te blijven. Je hebt het lef gehad om met uitgevers in zee te gaan; heb je nu ook het lef om die andere, meer eigenwijze weg te volgen? I hope so!
  Hartelijke groet, Kiki

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jij bent echt geen stakker! Maar je mag je best teleurgesteld voelen na zo'n bericht. Maar niet twijfelen aan jezelf want je bent een heerlijk creatief mens!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind juist je eerlijkheid en openheid een verademing tussen alle "jubel"blogs. Alsof het leven alleen maar fantastisch is! Ik kijk elke dag uit naar je blog, omdat je schrijft over alles wat je als mens mee maakt... niet alleen rozengeur en maneschijn, maar ook verdriet, frustratie, verveling, boosheid, twijfels en angsten... Fijn, dat je bent wie je bent en dat ook durft te zijn in je blog!
  Anje A

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het is een boek. Maar wel persoonlijk. Helemaal door jou gemaakt. Met jouw liefde en jouw inzet.
  Dat doet pijn...
  Ramsj is een mooi woord en ik moet zeggen dat ik ook steeds kijk of mijn boek er al in ligt...
  Het draait uiteindelijk allemaal toch om geld.
  Hoe vervelend nou dat geld werkelijk killing is voor je creativiteit. Bedenk je van alles omdat jij het leuk vindt Maar valt er geen groot geld mee te verdienen... tja
  Toch gewoon proberen authentiek te blijven blaa je weet het natuurlijk wel. Soms is het wel goed om dat te ventileren. Soms moet je het gewoon verwerken. Laten zakken, vervliegen, verwaaien.
  En ineens gaat daar piepend en krakend een nieuwe deur open....(een beetje duwen mag :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb ze allemaal en ben er nog steeds heel blij mee! Dikke zoen Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ben zo blij dat ik 3 van je boeken heb! Zeker als ze binnenkort zeldzaam worden! ik heb ze dan toch lekker .

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Kwestie van omdenken en glaasje halfvol zien. De uitgever sloeg een poosje terug de deur dicht, maar je bent begonnen met het openen van nieuwe deuren.
  De uitgever had nog wat boeken van jou op de plank. In plaats van ze daar als weesjes te laten verstoffen, gaan de boeken nu mensen blij maken.
  Je heb deze boeken met veel plezier, overgave en inzet gemaakt. Aan iedere pagina is dat te zien en voor jou kleven aan iedere pagina en ieder project bijzondere herinneringen.
  Wees trots op jouw boeken en denk aan al die mensen die je met jouw boeken veel plezier geeft.
  Blijf jezelf, ga door met dingen die er voor jou en anderen toe doen en wees op jouw eigen manier creatief. Geniet van de kleine en grote positieve dingen in het hier en nu.

  Lieve groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Lieve Ingrid, wat een vervelend bericht van de uitgever. Maar ik ben fan en blijf fan van jou! Je hebt inmiddels een sterk merk/ brand neergezet, want alles wat jij doet of tekent iedereen herkent het meteen. En zelfs aan de andere kant van de wereld zijn ze nieuwsgierig naar jou... Wie weet is Nederland wel te klein geworden voor jou!
  Hou de moed erin, iedereen heeft wel eens een dipje, want je maakt en verzint zoveel mooie dingen je bent een inspiratiebron voor velen. Warme groetjes, Corine

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Je steekt wel af maar zeker niet in negatieve zin!!
  En laat hierdoor de leuke herinneringen aan het maken van de boeken niet bederven hoor. Je hebt er toch ook met plezier aan gewerkt, dat kan niemand je afpakken.
  Liefs, Tink

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Het zijn prachtige boeken, je hebt hele creatieve ideeen en inspireert veel vrouwen, kijk maar naar alle positieve reacties. Ik begrijp dat zo'n bericht slikken is en natuurlijk makkelijk gezegd vanaf de zijlijn, zoals je zelf al zegt, maar ook ik wil je een hart onder de riem steken hoor! Chin up, buttercup! zeggen de Engelsen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. daar zou ik ook wel hartzeer van hebben hoor, effe een domper op de feestvreugde... Maar hee ge hebt het toch maar gedaan die boeken dat pakken ze u toch nie meer af he!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Is er ook een link naar waar jouw boeken ergens te koop zijn? Ik zou er best een (of 2, of 3, of allemaal) willen hebben, maar ik heb geen idee waar te beginnen. Truus

  BeantwoordenVerwijderen

Met dank voor je reactie (thank you for your thoughts)