dinsdag 15 mei 2012

Shop or not..


laatst kreeg ik een mailtje,
van iemand die de publiciteit voor Dawanda verzorgde,
een soort Etsy, maar dan een Europese variant,
zij had twee vragen,
de eerste was een uitnodiging voor een Dawanda-event,
ergens in Augustus in Amsterdam,
waar allerlei crafters en bloggers bijeen komen
(ja hoor, leuk)


de tweede vraag was,
waarom ik geen Dawanda winkeltje had,
en of ik het leuk zou vinden er een te openen..
nu heb ik weleens overwogen
om een Etsy winkeltje te openen
maar ik voel ook wel enige twijfel..


als ik er rond kijk,
word ik soort van overweldigd,
door het enorme leuke aanbod,
het gevoel dat Alles er al is,
en vraag ik mij af wat ik zou kunnen toevoegen..


de volgende twijfel is,
met Wat dan?
ik heb niet een specialisatie,
of iets wat ik het liefste doe,
ik doe en kan alles een beetje..
zo haakte ik de laatste weken in opdracht
bloemetjes en appeltjes, 300 in totaal,
dat vind ik leuk,
maar er zijn nog veel meer dingen,
die ik minstens zo graag doe..


en ook ik kan maar 1 ding tegelijk
(het schijnt dat vrouwen eigenlijk Helemaal niet 
zo goed kunnen multitasken als wel eens word beweerd,
 las ik laatst ergens)
en als ik ergens over begin te twijfelen,
draai ik mezelf vast,
schuif ik een beslissing voor me uit,
of neem ik er helemaal geen..


dus ik zou graag 
als je een Etsy of Dawanda winkelje hebt,
je ervaringen willen horen,
(of als je er geen hebt, en er toch
iets over wil zeggen..)
wat verkoop je, 
verschillende dingen, of zo maar één ding,
is het veel werk,
en vind je het leuk om te doen?


onder degen die reageren,
zal ik 2 klein haak-kadootjes verloten..
(ik sta nu Zo in de haakstand,
dat ik gewoon nog even door ga)
omdat ik het Zo waardeer,
al die reacties, elke dag opnieuw,
bedankt daarvoor!
-xxx-

47 opmerkingen:

 1. Ha Ingrid, of het veel werk is hangt natuurlijk ook af van je aanbod. Als je heel veel dingen verkoopt zul je ook meer kans hebben op een koper. Ik denk dus dat het best mogelijk is die drukte een beetje zelf te reguleren. Je kunt ook beginnen met twee dingen (ik noem maar wat) en kijken hoe dat gaat. En ik zou beginnen met een van de twee, dus of Etsy of Dawanda (en Etsy is vind ik gebruiksvriendelijker en mooier qua vormgeving, rustiger). Nou ja, enfin, dat is mijn bescheiden mening / raad. Ikzelf heb geen winkeltje, maar zou er dan wel weer een willen. Ik ben niet zo goed in doe-het-zelf en heb het ook erg druk met baan en kind, maar als ik zo veel talent had als jij! Nou! Dan zou ik het wel weten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben bezig met een eigen website, nog niet online, waar ik mijn winkel in onder wil brengen. Ook ik ben op zoek naar een 'eigen-ik-uitstraling' waardoor mijn winkeltje, of dat op mijn site is, of op Etsy of Dawanda, opvalt. Jij blogt heel trouw, zal een heel groot pluspunt zijn? Ik vind trouwens Etsy heel prettig. Fijne dag, groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Binnenkort kan ik je er hopelijk eea over vertellen ;-)
  Groetjes, Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha, die Dawanda mail kreeg ik ook - en ik verkoop alleen maar 'letters' :-)
  Petje af voor 300 haaksels!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik reageer toch even al heb ik niet echt tips en ook geen Etsy, wil eigenlijk alleen maar zeggen dat ik je twijfel zo goed begrijp.
  Ik vraag me ook af of je het dan neit veel te druk krijgt je doet het al zo leuk allemaal en misschien heb je dan wel geen tijd meer om te bloggen, en dat zou toch zonde zijn hoor...:-(


  Groetjes, Janet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ooh, wat ziet het er gaaf uit, al die gehaakte bloemetjes en appeltjes! mooi. een winkeltje is leuk hoor! ik heb er één voor de vorm, via mijnwebwinkel.nl. is gratis,. kan ik het even uitproberen. ik ben veel te wispelturig, ik maak steeds wat anders, ben niet consequent. maar ik vind het wel leuk dat mensen de mogelijkheid hebben om een broche oid van mij te bestellen... t meeste gaat wel via mail of mond op mond, ik heb ook altijd wel iets te doen.
  je kan, met je eigen winkeltje je levertijd bepalen? als het je dan te snel/ te gek gaat, dan haal je het product van de website, wegens drukte tidjelijk niet te bestellen. Zoiets. :) Succes met bedenken! En, nu je het zegt, ik heb die mail ook gehad maar ben 'm kwijt.. heb er ook niet meer aan gedacht:S suf!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn dochter maakt juwelen en heeft al een tijd een Etsy shop.)
  Er is inderdaad een heel groot aanbod, je moet het verschil echt maken met het soort product dat je aanbiedt. Ook niet geheel gratis he Etsy, maar wel heel betrouwbaar en veel 'bekender' dan Dawanda.
  Onze ervaring is dat marktjes het beter doen dan Etsy :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb geen ervaring met dawanda ... en eigenlijk kan ik er ook niks over zeggen. Of dat nou goed is voor je of niet, geen idee. Maar ik hoop dat je straks heel veel haak-inspiratie zult krijgen als je de brievenbus opent :)) Dank je wel Ingrid voor jouw blog. Jouw blog is mijn tiramisu-blog!


  De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij.


  Ellen uit Zwitserland

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dag ingrid, je heb al zeker en vast je eigen stijl om in te brengen ! Ik denk dat het nog eenvoudiger is om -als je een winkeltje op het net wil- een webshop te koppellen aan je blog.
  Dan maak je het net zo groot of hou je het net zo beperk als je zelf wil, en doe je open en dicht wanneer je zelf wil.Volgens mij heb je die 'professionele' omkadering niet nodig, je persoonlijke stijl brengt je vanzelf wel klanten aan !
  Liefs, Carla
  Ps : niet beslissen is een beslissing op zichzelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ingrid, volgens mij kan jij gewoon met alle spulletjes die je in de Sunday Market kraam zet ook een webwinkeltje vullen.

  Ik vind het juist super dat je alles doet en zoveel kan en dat het toch vaak heel erg herkenbaar is als een 'Ing Thing'.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben ook al eens een kijkje gaan nemen op Etsy, zelfs om maar 1 of 2 spulletjes te verkopen en dan te kijken hoe dat gaat...voorlopig ben ik er nog niet aan gestart (hoewel ik al een profiel heb) omdat ik toch ook wel overweldigd was en de indruk had dat je daar wel eens het noorden kwijt zou kunnen raken...in ieder geval denk ik dat het makkelijk is als je af en toe iets erop zet en dan kijkt hoe dat loopt. Gewoon doen! En werkt het niet, dan haal je de hele handel er gewoon snel terug af. Baadt het niet dan schaadt het niet of zoiets?! ;-)

  Laat natuurlijk wel weten wat je gaat doen , ah ja! We blijven curieus naar jouw mooie dingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Over je kwaliteiten hoef je zeker niet te twijfelen.
  Maar is het niet leuker om zondag-markten te doen en persoonlijk contact met de klanten te hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als ik jou was, zou ik een webwinkeltje koppelen aan je blog. Je hebt veel lezers, die vertellen het ook weer door. heb je ook denk ik minder kosten en wat meer overzicht voor jezelf. Ik kijk er naar uit hoor! groeten uit een (tot nu toe vandaag) zonnig zeeland.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Goedemorgen!

  Ik en mijn gekke oude koffer zitten sinds augustus vorig jaar op Etsy, en ik heb geen spijt!
  Mijn idee was om eerst op Etsy te gaan verkopen voordat ik aan een 'echte' webshop zou beginnen, als proef.
  Maar Etsy bevalt prima!
  Je vindt er de juiste doelgroep, het systeem van verkopen (en kopen) werkt soepel en overzichtelijk en het is makkelijk bij te houden.
  Ook een groot voordeel voor mij persoonlijk is dat ik artikelen kan plaatsen wanneer ik wil.
  Voorheen deed ik veel markten, en dan heb ik
  zó ontzettend veel werk voor een bepaalde datum, dat is lastig met een groot gezin en beperkte tijd.
  En een hele dag op een markt staan waar het 'verkeerde' volk loopt voor mijn handgemaakte en vintage kofferschatten is ook een beetje balen...
  (hadden we hier ook maar Sunday markt)

  Geloof me, jij bent echt wel een aanvulling op het Etsy assortiment.
  Het is wel waar dat er ontzettend veel aanbod is, maar jouw stijl,de duidelijke foto's, de zorg en enthousiasme doen het vast goed.

  Ik kreeg het Dawanda mailtje ook :-o maar ga er (voorlopig) niet op in.
  Want ik vind dat wat ik nu doe werk genoeg
  en ik doe het ook voor mijn plezier.
  En over 1 ding tegelijk doen? ik steek 100% tijd in mijn Blog, mijn Etsy shop en Flickr page: 3 dingen.
  Verder heb ik niets om me druk over te maken want ik twitter niet, heb geen facebook of hyves of pinterest of...heerlijk!

  Mijn advies is doe wat je kan, doe het goed en niet half, niet twijfelen en als het niet bevalt stop je er toch mee? dan heb je het in ieder geval geprobeerd...

  xx

  Hè, wat klink ik streng zeg...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ingrid,
  Sinds anderhalf jaar heb ik een Etsy-winkeltje en daar heb ik zeker geen spijt van. Je kunt zelf helemaal bepalen wat je erop zet en ik vind het zeer gebruikersvriendelijk. Jouw spullen zien er fantastisch uit, en ook de manier waarop je ze fotografeert springt eruit. Natuurlijk helpt het dat je een blog hebt, maar mijn ervaring is dat klanten je op de een of andere manier toch wel vinden. En het is heel leuk om 'contact' te krijgen met mensen van over de hele wereld. Niet zo direct als op een markt, maar toch.Zelf maak ik ook allerlei verschillende dingen, en soms zet ik iets er alleen maar op om te kijken wat de reacties zijn. Iets waar ik zelf heel enthousiast over ben, vinden anderen soms helemaal niets, en andersom. Dus gewoon doen wat je leuk vindt!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ook ik heb al een banner op etsy aangemaakt, maar de twijfel is groot. Ik wordt er vaak een beetje moedeloos van dat alles er al is. Ik wil me graag onderscheiden en juist niet meelopen met de massa. Dat is precies wat me weerhoudt van het starten van een webwinkel. Toch blijft het kriebelen en als ik dan op pinterest kijk, ik weet het niet meer. Keuzes maken het moeilijkste wat er is en moet je uiteindelijk altijd alleen doen.
  SUCCES!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je hebt al wat succes gehad op markten. Dat is toch een aanmoediging?

  Gewoon je "merk" uitbreiden met Etsy. En dan alleen erop zetten waar je zin in hebt.

  Nicki

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Alles is al een keer gedaan, maar niet door jou!
  (Citaat van ik weet niet meer wie, dat mij erg helpt altijd)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Ingrid, jij vraagt ook 'mijn' vraag (en twijfel) aan jouw lezers, dus ik ben erg blij met je blogberichtje en alle antwoorden die ik al gelezen heb :)

  Ook ik twijfel. Ik weet dat mijn memoryboekjes en doosjes uniek zijn, ik ben ze nog nooit ergens anders tegen gekomen. Dus dat is misschien een pluspunt!? Inmiddels heb ik een hele grote stapel memoryboekjes gemaakt en denk erover om ze op Etsy te gaan verkopen, maar twijfel, twijfel, twijfel.... Een account heb ik al gemaakt, maar welke prijs is redelijk voor de memoryboekjes? Is mijn engels wel goed genoeg? Blijft het dan wel leuk?? En wanneer ik dat dan allemaal overdenk, dan 'verdwaal' ik weer op Etsy, tussen al het moois en unieks wat daar te koop is.

  Ik denk dat jij het gewoon moet doen (geen ja maar...) en dat het ook een succes wordt! Misschien moet je beginnen met gewoon een stuk of 10 items te plaatsen en dan eens kijken hoe dat gaat? (En nu ik dit typ, denk ik bij mezelf...waarom doe ik dat dan zelf ook niet, haha).

  En ik ben benieuwd hoe het staat met je ansichtkaarten (die kunnen dan ook in de Etsy winkel)waar je laatst mee bezig was. Die verkopen zeker!!

  Succes met alle afwegingen, hopelijk gaan alle reacties die je op dit berichtje krijgt je de juiste weg wijzen :)

  Fijne dag en groetjes,
  Janina

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Volgens mij is het enige dat je kan overkomen, dat je teveel aanvraag krijgt. En als dat echt vervelend is, dan stop je er weer mee. (te weinig zou misschien jammer zijn, maar geen grote ramp. En ik kan het me niet voorstellen met jouw spulletjes en talent.)

  Mijn advies dus: gewoon doen! Ik heb geen voorkeur voor etsy of Dawanda trouwens. (En ik kreeg die mail ook, wordt wel een groot bloggersevenement dus? Ik heb nog niet gereageerd)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ongelofelijk wat een boel haaksels, ik zelf heb het vrijdag voor het eerst gedaan vind het hartstikke leuk! Ga zo door en volg je hart.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik heb een Dawanda winkeltje, maar doe er op het moment eigenlijk niks mee. Soms haak ik heel veel, soms heb ik een paar weken geen zin. Daarom zet ik op mijn winkeltje alleen wat ik af heb, als mensen iets in een andere kleur willen (dus op opdracht) moeten ze een berichtje sturen en dan kijk ik of ik zin heb. Voor mij is het winkeltje gewoon voor de leuk, voor erbij. Het loopt ook niet heel erg, maar dat vind ik prima!
  Je kunt er altijd voor gaan, maar ik zou er wel op letten dat je niet te veel in opdracht gaat werken, zodat je zelf je tijd kan indelen (en niet opeens iedere avond MOET haken) dawanda is prima, maar met Etsy heb je denk ik meer internationaal bereik.
  Hmmm hoop dat je hier iets aan hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Fijn om alle reacties te lezen want ook hier in huize hommel tollen die vragen die jij stelt door mijn hoofd. Maar ik word van de antwoorden wel een stuk wijzer, volgens mij zit er bij Etsy weinig druk achter. Ik denk dat je gewoon de sprong moet wagen en lukt het niet nou ja dan lukt het niet, wat hebben we immers te verliezen, behalve dan een gedeukte ego. Ik vind het vooral belangrijk dat ik zelf achter mijn gemaakte dingen sta en vinden anderen dit ook mooi dan is dat mooi meegenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi Ingrid,

  Eigenlijk heb je door je blog en je e mail adres toch ook al een soort van Ingthings winkeltje. We mogen reageren en door je zin: als je me iets wil laten maken....... open je zo de weg naar jouw winkeltje toe. Zo ben ik ook bij jou terecht gekomen en heb ook eens wat besteld. Ik was toen de klant en jij de "winkeljuffrouw" ! Zo hou je de vrijheid om te doen wat bij je past en blijf je uniek omdat wij jou persoonlijk hebben weten te vinden. Wil je meer omzet maken dan kan je via je blog meer in " de aanbieding " doen of melding maken van de evt verkoop van al dat moois wat je zo vaak weggeeft. Vaak genoeg staat er te lezen dat mensen het graag van je willen kopen. Je behoudt zo het unieke waar ik in ieder geval elke dag van geniet!
  Groetjes, Doesjka

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Doe maar wel, kan ik dat leuke uiltje bij je bestellen wat ik op de foto van je sundaymarket kraampje zag ��

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Dag Ingrid,

  Met plezier heb ik een Etsy-winkeltje, http://www.etsy.com/shop/madeinutrecht . Niet om veel geld te verdienen of zoveel mogelijk te verkopen trouwens. Als je dat wilt, zul je marktgericht moeten denken en naar een uniek product moeten zoeken.

  Maar soms heb ik gewoon een overschot aan dingen gemaakt en weet ik niet wat ik er mee zal doen.

  Het levert leuke internationale contacten op, ook een paar opdrachten buiten Etsy om en een klein beetje geld.

  Denk er maar eens over na en oriënteer je eerst op beide sites.

  Groeten, Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik heb ook een tijdje geleden een Etsy shop geopend, maar ik doe er eigenlijk bijna niks mee en dan komt er ook niemand. Ik denk dat je bijna elke dag iets nieuws moet toevoegen, zodat je ergens vermeld wordt en de aandacht even op je shop gevestigd wordt. Als mensen je via de trefwoorden moeten vinden, val je volgens mij helemaal in het niet.
  Ik ga ook eens bij Dawanda kijken. Dat ken ik helemaal niet.
  Succes met beslissen. Je maakt in elk geval leuke dingen, dus dat zal het probleem niet zijn. En voor de kosten hoef je het ook niet te laten.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik heb laatst een etsyshop geopend, maar er staat nog niks in. Ik heb geloof ik een beetje faalangst, of zoiets. Ik had een gewone webshop, en nam opdrachtjes aan, maar zo gauw ik veel dingen moet lukt t niet mee, ik kan daar niet tegen, en doe t dan met tegenzin. Mijn webwinkel is nu nog dicht, maar binnenkort gaik hem weer openen, met allerlei dingetjes die ik maak die ikzelf leuk vind om te maken. En opdrachten neem ik dan niet meer aan, tenzij ik er energie van krijg ipv dat t me dat kost. Ik verkoop van alles, van haken tot naaien, van papiercrafts tot stempels. Jij hsakt prachtig, en je kunt daarin veel varieeren, dus verkopen zul je hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Doen!! zoals je het inpakt is al gaaf! ik ben een koper dat weet ik zeker, trouwens ik heb al eens van je gekocht via mp toen je nog heir in het zeeuwse woonde..

  groetjes iNge

  BeantwoordenVerwijderen
 30. goeie vraag, ik ben er zelf ook benieuwd naar. ik maak ook maar van alles, de stap om dan een web winkeltje te openen is voor mij een grote stap met veel werk erbij denk ik, raar maar waar. wel een idee voor je, als je de tijd ervoor vrij maakt komt het volgens mij helemaal goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hoi Ingrid,
  Gewoon openen, je hebt zelf in de hand hoe druk je wil zijn (ik zet items eenvoudigweg niet in de winkel als ik geen tijd heb, of ben gesloten zoals nu). Het enige echte struikelblok voor mij zijn de verzendkosten en het verzenden: in Nederland schreeuwend duur en slechte service (maar als je zaken verkoopt die in een envelop passen, dan is dat een minder groot issue denk ik). Ik zelf zweer bij Etsy, ik vind Dawanda een onduidelijke rommelige site (ik kreeg de mail trouwens ook..weet nog niet of ik ga). Het fotograferen en schrijven van teksten kost wel wat tijd, zeker als je voor de Engelse variant kiest (ik werk niet met de Nederlandse Etsy, ik heb met mijn Engelse winkel een veel grotere afzetmarkt en dat werkt heel goed voor mijn product). Over de werklast zou ik echt niet inzitten, die heb je zelf in de hand. Het enige wat belangrijk is is dat je wat je maakt ook erg leuk vindt om te maken...maar dat zit volgens mij wel goed ;-) Heel veel succes, volg je gevoel, dan kan het nooit mis gaan. Liefs, Marlous

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Dankjewel voor je stukje,en daardoor al de reacties! ik begrijp je twijfel helemaal ik loop al vier jaar te twijfelen!
  En dan heb ik besloten het te doen, dan lopen er weer andere beren op de weg.
  Ben ook wel bang dat de lol er af gaat als je dingen moet.
  Maar de mensen in mijn omgeving zeggen vaak doen!

  Ohh daar ga ik al weer met de voor en tegens in mijn hoofd.
  Ik wens je veel succes en vooral luister naar je hart want die weet het vast!
  Liefs
  Else

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Doen Ingrid!
  Je maakt zo veel leuke dingen en hoe je het verpakt...die foto's van deze blog...om van te watertanden. Ik heb geen ervaring met ETSY haha behalve met af en toe wat kopen dus ik kan je verder niets vertellen.
  Groetjes, Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Hoi Ingrid,
  Ik had een webshop, die heb ik Na een jaar goed draaien gesloten. Ik werk ook nog 3 dagen als leerkracht en het was teveel. Moet zeggen, ik mis het nu!! Het is ontzettend leuk om te doen en om te hebben! Ik zou het zo weer doen!! Als ik nu geen baan had zou ik het nl zo weer beginnen. Succes met je keuze! Ik had trouwens een gewone webshop via webwinkel.nl. Groeten, Claire

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ik zie dat er al heel veel gezegd is, maar ik zou het gewoon doen. Er is veel interesse in je spulletjes en het kan ook kleinschalig. Je bepaalt zelf wat je erop zet.
  Ik zou het gewoon eens proberen en vind je het iks dan stop je weer, geen man over boord.
  Ik heb geen ervaring met daWanda, wel met Etsy, alleen als koper dan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. ik zet alleen spullen in mijn etsywinkeltje die ik al gemaakt heb, dus niet op ' bestelling ' . Zo bepaal je zelf hoeveel tijd je er in steekt. En ik ben er zeker van dat jou spullen gretige kopers gaan vinden !

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Je kunt natuurlijk ook eerst op je blog testen of er belangstelling voor je spulletjes op internet is door e.e.a. in de verkoop te doen. De markt in A'dam is natuurlijk toch iets anders dan het www omdat men op de markt de spulletjes kan oppakken en bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Ha...hoe herkenbaar de vraag, de twijfel. Ik heb al eens een Etsy en Dawanda shop gehad. Dat beviel goed. Ik verkocht meer via die kanalen dan op kunstmarkten e.d. Maar ik had wel het gevoel dat ik dagelijks dingen moest aanleveren en dat werd op den duur moeilijk ivm de komst van kleine kinderen. Nu ze groter zijn, wil ik weer shops heropenen. Maar zit er tegenaan te hikken omdat de belastingdienst ze tegenwoordig in de smiezen heeft daar op Etsy en Dawanda. Je moet even goed in de gaten houden dat je btw moet berekenen en afdragen binnen de EU. En de kleine internetondernemer is een speerpunt van de belastingdienst, dus zorg in elk geval dat je administratie op orde is. Als je dat doet, moet het volgens mij wel goed komen. Je maakt superleuke dingen...kleurrijk en hebt een superleuk blog. Het enige wat misschien een overweging waard is, is om een engelse variant van je blog te openen zodat hij internationaal leesbaar is. Ik heb een paar maanden eerlijk gezegd nog eens op deze blog gezocht naar een button 'shop'...dus ik vind het goed bij je passen (voor zover ik je ken via je blog...hehe). Gewoon doen en heel veel plezier en succes!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Ik heb alleen ervaring met Etsy, hier in het kort de plussen en minnen:

  Pluspunten van Etsy:
  - Eenvoudig om een winkel te openen en producten toe te voegen. Het is veel minder werk dan een eigen webwinkel opzetten.
  - Etsy heeft ontzettend veel bezoekers vanuit heel de wereld
  - Biedt inzicht in bezoekers en gedrag dmv statistieken
  - Je kunt je winkel tijdelijk sluiten (handig tijdens een vakantie!)
  - Etsy geeft je veel informatie over hoe je je winkel kunt verbeteren en beter vindbaar kunt maken
  - Je kunt instellen of je producten naar alle landen wilt versturen of alleen Nederland

  Nadelen van Etsy:
  - Je bent beperkt in de mogelijkheden van de layout
  - Er zijn zo ontzettend veel winkels en het is een hele kunst om goed gevonden te worden in het overweldigende aanbod
  - Etsy vraagt een percentage van de opbrengst plus een vast bedrag per artikel. Paypal doet hetzelfde en daarmee lopen de kosten van het aanbieden van een artikel al snel op. Vooral bij kleine bedragen zijn de kosten naar verhouding al gauw hoog.

  Ik zou zeggen gewoon eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Hallo Ingrid,

  Vele reacties voor me en ik denk dat de twijfel er niet door verdwenen is, want ze zeggen zoveel verschillende dingen. Jij kent jezelf het best. Komt je twijfel door angst voor het onbekende gedoe, wel doen, bloggen viel toch ook mee, na de eerste aarzelende stapjes.. Komt je twijfel, omdat je weet dat je te hard gaat werken bij succes, niet doen. Komt je twijfel door angst dat je niks verkoopt, wel doen, want mensen vinden je spulletjes leuk, dat blijkt steeds weer. Ik twijfel ook, maar alleen omdat ik in het buitenland woon en de verzendkosten hier de pan uitreizen, 4 x meer dan Nederland. Dan moet het wel errug leuk zijn voordat mensen een frutsel van me kopen;) Maar ben driftig op zoek naar alternatieven. Succes met beslissen.
  Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Misschien eerst de vraag bij jezelf stellen of je wilt verkopen? Of je daar veel tijd i wilt en kunt steken? Of dat je het gewoon gezelliger vindt om op een markt irl te kunnen verkopen?
  Ook ik kreeg de dawanda mail ;-)
  Ik twijfel ook weleens over een webwinkel oid maar het 'moeten' houdt me nu nog tegen, ook omdat ik nog jonge kinderen heb en de ene week wel van alles kan maken maar een week later de naaimachine niet aanraak. Ik ben benieuwd wat je gaat doen. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Hoi Ingrid,

  Ik heb al een aantal jaar zowel een Etsy als DaWanda shop.
  DaWanda is echt gericht op de Europese markt en is kleiner en overzichtelijker dan Etsy. Mijn ervaring met Etsy is dat je producten opgaan in de massa van het mega aanbod. Etsy is echter wat gebruiksvriendelijker dan DaWanda.
  Zelf vind ik het prettiger om producten te versturen binnen Europa, pakketjes naar bijv. de US zijn soms weken onderweg, wat moeilijk uit te leggen is aan een Amerikaanse klant.
  gr. Ella

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Ik heb af en aan een etsywinkeltje. Momenteel weer leeg maar soms gevuld met haaksels en breisels. Mijn ervaring is dat ik vanuit mijn winkeltje weinig verkoop maar wel via de mail dan de vraag krijg of ik iets uit mijn winkeltje in andere kleur of maat kan maken. En al mijn klanten tot nu toe kwamen allemaal uit de VS. Gelukkig is dat met verzenden nooit mis gegaan maar ik weet dat dat puur geluk is, soms kan het heeeeeeeeeel lang duren

  En je maakt genoeg leuks om te verkopen daar, daar twijfel ik niet aan. Het moet alleen wel leuk blijven dus hoedt je voor opdrachten die druk op je gaan leggen omdat het snel afmoet, dan is de lol er snel af

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Ik begon mijn Etsyshop om twee redenen:
  1)ik wilde dat ooit eens in mijn leven gedaan hebben.
  2) ik vond het een mooie reden om gewoon maar te gaan maken wat in me opkwam / waar ik zin in had. En besloot dat ik alles dat ik niet weg kon geven of zelf zou gebruiken in de shop zou zetten.
  ... En zo geschiedde. Ik oefende mijn vaardigheden, kennis en kunde in fotografie en de wereld van de webwinkel. Heel leerzaam!

  Hoe meer tijd ik er in steek, hoe meer views, opdrachten, sales (ook via emails en via via). En als ik geen zin of tijd heb kan het ook tijden stil blijven.

  Waarom zou je het niet proberen? Enjoy!

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Ik reageer een beetje laat, ben net terug van een handwerkvakantie in Italie, was SUPER!!! Ik heb een Etsy shop die overigens al een hele tijd leeg is. heb er tassen in gehad die ik niet verkocht heb via Etsy maar wel via vriendinnen en op de brocante hier in Frankrijk. het enige dat ik wel een paar keer heb verkocht is vintage kant en band. Aan VS dames. Ik vind het een heel werk om zo'n shop regelmatig te vullen. Ik kreeg avn een succesvolle Etsyshop houdster namelijk de tip om heel regelmatig t nieuwe items te posten en ook een grote varieiteit in je items te brengen . vandaar dat ik met vintage kant en band begon. Ik maak tegenwoordig alleen nogf maar dingen voor mezelf en voor kadootjes. Is eigenlijk veel leuker..... Bovendien is Etsy toch voornameljjk een VS aktiviteit en zijn voor hen de pportokosten vanuit Europa zo hoog dat het meestal te duur is om te bestellen. Ik koop trouwens wel HEEL VAAK op Etsy, van alles en nog wat naar volle tevredenehid en met leuke kontakten....

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Ik ben 3 jaar geleden begonnen als creatieve ondernemer in sieradenworkshops. En dit jaar heb ik een Etsyshop geopend. Maar was hierover niet tevreden. I.v.m. de hoge commissiepercentages, zowel over verkochte producten als betaaltransacties. Dus heb ik mijn shop vorige week gesloten. En besloten om mijn webshop samen te voegen met mijn huidige blog. Zodat ik alles onder een dak kan brengen. Een heel nieuw website in mijn huisstijl. Met eigen domeinnaam en email-adres. Wat uiteindelijk betrouwbaarder en professioneler overkomt.

  BeantwoordenVerwijderen

Met dank voor je reactie (thank you for your thoughts)