donderdag 21 december 2017

Prima-modus


Al jaren is de kerst niet meer iets waar ik speciaal naar
uit zie en één van de weinige periodes in het jaar waarbij
ik moeite moet doen om niet met enig gevoel van onbehagen
te kijken naar alle plaatjes en verhalen op de social media.
Normaal kan ik het allemaal best goed in perspectief zien
maar nu heb ik soms het gevoel dat het wat minnetjes afsteekt.
(hoewel ik best weet dat het onmogelijk allemaal zo
prachtig kan zijn als het wordt voorgespiegeld)
P en ik zijn er niet in geslaagd om een soort van traditie
op te bouwen voor de kerstdagen, we hebben beide volwassen 
kinderen en dat waren ze al toen we elkaar leerde kennen.
Mijn zoon woont in Wenen, daar vierde ik vorig jaar
een heerlijke kerst zo uit het boekje met familie en sneeuw :-)
Dit jaar zou ik weer gaan maar dat heb ik het afgezegd 
vanwege de verontrustende situatie met mijn moeder.


Mijn dochter woont in Breda, maar zij heeft ook haar 
vader en een vriend waarmee ze verplichtingen heeft.
(ik zou met kerstavond naar haar toe gaan, maar ik 
heb nogal een hardnekkige griep)
De dochter van P heb ik maar twee keer ontmoet, ze wil
niets met mij te maken hebben, hoewel ze daar nooit een 
reden voor heeft gegeven, zijn zoon komt af en toe wel
maar dan weer niet met de kerst, kortom..
Ook een samengestelde familie met volwassen kinderen
is niet altijd eenvoudig en ik ga aan niemand trekken.
Dus niks geen prachtig gedekte tafel, bergen cadeautjes,
 een grote gelukkige familie en dat soort dingen.
Wij zullen mijn moeder bezoeken in het ziekenhuis en
op de terugweg een hapje eten bij de moeder van P.
Voor de rest een goed boek en een breiwerkje.

Ik vertel dit verhaal omdat ik denk dat er best meer 
mensen zijn bij wie het niet helemaal pracht, praal
en vrede op aarde zal zijn hoewel het misschien best 
lastig zal zijn om dat te zeggen..
Ware het dat ik helemaal niet wist wat anderen zouden 
doen of krijgen en ik mezelf niet zou vergelijken met
alle wonderschone plaatjes (wat sowieso nooit een
goed idee is) dan zou ik het allemaal prima vinden.
Dus ik doe mijn best om de prima-modus te vinden
en de dingen te nemen zoal ze komen.

Ik wens je een fijne dag (ik griep nog even voort)
-X-

19 opmerkingen:

 1. Hier ook rustig samen, we gaan uit eten in een gezellig retaurant met grote familietafels waar veel kadoos worden uitgedeeld en veel kleine kinderen rond de tafels rennen. En daarna weer samen naar huis, breien en lezen. Onze beide families zitten ook nogal ingewikkeld in elkaar dus we houden het rustig zo. Ik ben ook snip en snipverkouden dus ik griep een beetje met je mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij mij gaan de kinderen de eerste week naar hun vader en vieren ze kerst zoals elk jaar bij hun tante. Ikzelf ben dan een paar dagen samen met mijn vriend, mijn kinderen willen hem (nog?) niet ontmoeten. Ik laat hen in hun ritme... en forceer niets.
  Dit jaar worden het bijzonder emotionele dagen omdat het voor mijn vriend en ik de eerste Kerst zal zijn met ons twee. Vorig jaar waren we samen bij zijn ma en eind januari is ze overleden. Het was mijn eerste Kerst bij hen, ze was ziek en we wisten dat ze aan het einde van haar leven was. Ondanks alles, genoten we toch van die momenten. Dit jaar is ze er hoe dan ook in gedachten bij...

  De week van Oudjaar zijn mijn kinderen bij mij en doen we niets speciaals.

  Ik wens je een mooie bewuste tijd met je ma. Geniet ervan, hoe moeilijk ook…

  Liefs
  Vera

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een stille Kerst zonder verplichtingen en zonder heen-en-weer-reizen zou mij ter afwisseling ook wel wat lijken. Maar dan zou ik te veel mensen moeten teleurstellen die wel genieten van een grote groep en gezelligheid en (te) veel eten. Dus kies ik voor de drukte en probeer mijn eigen rustmomenten in te bouwen met handwerkjes of een wandelingetje tussendoor. Lukt best met een beetje puzzelen. Ik wens je hoe dan ook fijne dagen.
  groetjes, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ah ik heb net een blogje geschreven waarin ik me inderdaad verbaas over al het perfecte en de show willen stelen. Misschien komen we er zo onderhand met z'n allen wel van terug. Niet meer groots en meeslepend. Maar gewoon normaal. Fijne dagen. En ziek maar lekker uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Perfect is het nergens denk ik en zou het zo zijn dan zou het wat mij betreft snel gaan vervelen toch.......
  En tradities hoeven niet altijd groots te zijn; (te) veel kado's, mensen, eten. Tradities kunnen we ook zelf maken en kunnen klein en bijzonder zijn...... Ik wens je beterschap en fijne dagen Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Allereerst: heel veel beterschap! De kerst die wij vieren zou ik ook niet omschrijven als 'perfect', meer als 'chaotisch gezellig'! En als je mensen, drukte en veel eten en gezelligheid mist, dan ben je welkom bij ons 2e kerstdag!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel veel beterschap, ik hoop dat je gauw weer een beetje opknapt. Hier verloopt kerst ook niet vlekkeloos en perfect, nou bestaat perfectie niet, dus dat scheelt. Kerst zal ook nooit meer hetzelfde zijn voor ons, zoals niks meer hetzelfde is, nadat morgen 12 weken geleden mn broertje plotseling is overleden op 32 jarige leeftijd en zijn vriendin en jonge kindjes en ons achterlaat. Toch zie ik altijd wel naar kerst uit, ondanks een ingewikkelde schoonmoeder en moeder en gescheiden ouders. Ik heb ook niks met luxe kadoos en veel en luxe eten. Ik vind het samen zijn belangrijker en tijd voor elkaar. We gaan 1e kerstdag naar de zus van mn vriend en haar familie, schoonmoeder en andere zus en gezin. 2e kerstdag gaan we ws lunchen bij mn schoonzusje en nichtjes en mn moeder. Maar ik weet niet of ik dan ook mn zus en vader zie. Ondanks alles een fijne kerst. Al is het "maar" alleen met P, misschien kunnen jullie alsnog beginnen met een nieuwe traditie? Ik ben nog op zoek naar een traditie voor oud en nieuw, daar heb ik helemaal niks mee, dus ga ik nieuwjaarsdag maar werken, al jaren lang. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat trouwens een prachtige kerstversiering.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De kerst die ik met mezelf vierde, zonder radio, tv, computer of andere input van buiten, koester ik nog steeds als een van de mooiste. Lekker eten (alleen wat ik zélf lekker vond), fijne muziek (alleen wat ik zélf mooi vond), wat handwerken en wat puzzelen en wat mijmeren over het jaar dat achter me lag. Helemaal prima. Ik gun je ook zo'n fijne knusse mijmerkerst.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is toch zo: je moet het zelf maken, dat feestje, zelf de slingers ophangen en zo. Ik wens je van harte beterschap en fijne dagen!
  Lieve groet,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Breek me de bek niet open. Gelukkig speelt dit niet in mijn ouderlijk gezin maar misschien is dat omdat we elkaar eigenlijk alleen op die dagen zien maar dat is weer een heel ander verhaal ;) Die prima-modus is een goeie om altijd bij de hand te hebben. En hoe de invulling ook zal zijn wens ik je fijne, vreedzame, warme en gezonde feestdagen toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tja Ingrid, ik ben er niet zo van. Wel de gezelligheid, knusheid en kaarsjes. Maar nu met grote kinderen, waarvan één ver weg is het rare tijd. Ik heb niks met die kersttafels vol mooi aangeklede mensen en een enorm luxe 6 gangen diner. En mijn thuis in Zeeland, ach, soms doe je het om het doen. Mijn ouders zijn fijn, dat wel. Kerst is een rare periode die ik altijd al vreemd en geforceerd heb ervaren, alleen toen mijn kinderen klein waren was het leuker. Het lijkt me leuke een dag door te brengen met allemaal leuke mensen, die wat lekkers meenemen en dan gewoon gezellig samenzijn. wie weet komt dan nog eens. Dag Ingrid, in 2018 lijkt het me fijn je te zien en herinneringen op te halen. Beterschap

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dank je wel voor je openhartige bericht. Ik wens je momenten van vrede en vreugde.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb al effe geen kerstfeest gehad: 2 jaar geleden zat ik in Marokko op vakantie en dat is geen kerstland ;) . En vorig jaar zat ik in mijn eentje te genieten in Parijs voor enkele dagen. Ik ben toen gewoon binnen gebleven in het appartement waar ik verbleef en heb het gezellig gemaakt op mijn eentje. Dit jaar 1 feestje want deze keer wel thuis. Maar ik ben blij met deze eenvoudige kersttoestanden in mijn leven want ooit woonde ik samen met een man waar ze verschillende kerstfeesten deden in de familie en ik vond dat eerlijk gezegd vreselijke feesten en zo'n zonde van mijn vakantie daar aan te moeten spenderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Beterschap gewenst. Kerst met de hele familie, we proberen het wel, maar het wordt nu alle kinderen volwassen zijn, steeds lastiger. En perfect, nee dat niet, eerder een georganiseerde chaos zou ik zeggen. Maar een foto van een goed gelukt toetje of zo vind ik wel leuk om op Instagram te zetten. En dan de troep een beetje aan de kant geschoven en net niet zichtbaar op de foto. Fijne kerst, hoe die er ook uitziet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Social media is niet de realiteit...het is een wereld waarin alles mooier wordt gemaakt dan de werkelijkheid is....
   Achter elke foto schuilt een verhaal....wij leven in een samenleving waarin we alleen maar gelukkig moeten zijn...wat niet het werkelijke leven is....
   Laten we het hele jaar lief zijn voor elkaar en "echt" luisteren naar elkaar...
   Wij als familie maken op dit moment van dichtbij mee dat het
   leven zo voorbij kan zijn...dat maakt dat ik weer besef dat het gaat om de kleine dingen in het leven en dat we niet zo moeilijk moeten doen met elkaar...

   Verwijderen
 16. Al die verwachtingen maken ons leven niet makkelijker. Ik kwam weer met mijn beide benen op de grond door het Troostlied voor Kerst van Willem Wilmink. Kerst zijn maar twee dagen..... tja, en december is gewoon één van de twaalf maanden en hierna komt januari, meestal ook donker en mistig en er komt geen eind aan. Gewoon lekker, haken, breien en frutselen dus. En lekker series kijken. Sterkte met je moeder en je griep... het houdt nooit op maar komt altijd goed!Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik wens jou fijne feestdagen op de manier zoals jij ze wil vieren!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Beterschap Ingrid, en ondanks alles fijne feestdagen gewenst! Libelle-gezinnetjes bestaan niet ;)
  Liefs, Tink

  BeantwoordenVerwijderen

Met dank voor je reactie (thank you for your thoughts)