woensdag 26 maart 2014

To be original or not...


Laatst zag ik op Instagram
een foto die ik maakte,
nu is dat natuurlijk niet zo gek
(want ik zet er regelmatig foto's op)
ware het niet dat het een account van heel iemand anders was..
Het was een foto van gehaakte tasjes,
die ik ooit maakte in Driewegen..
Helemaal brutaal vond ik het dat ze
de tasjes te koop aan bood en 
er stond zelfs nog bij: my own design...


Ik heb haar vriendelijk doch dringend gevraagd
de foto's (toen ik wat verder keek
bleek dat er veel meer foto's van mij stonden..)
te verwijderen en niet mijn ontwerpen te verkopen...
Een uurtje of wat later waren de foto's weg..
Dit is natuurlijk een heel duidelijk geval van 
gebruik maken van andermans werk..
Maar er is natuurlijk ook een grijs gebied.
Nu ik bezig ben met mijn boek,
en allerlei dingen verzin en maak,
krijg ik soms de zenuwen van het idee
dat het al Ergens gedaan is..
En dat zal vast wel zo zijn,
heel veel mensen zijn met dezelfde dingen bezig
en soms is het niet duidelijk
wie nu precies als eerste met het idee kwam
(ik bedoel maar: wie bedacht en vouwde
ooit de eerste kraanvogel, weet jij het?)


Dus ik kijk gewoon helemaal niet meer op sites als Pinterest
tijdens het maken en verzinnen,
ik zit gewoon een beetje in mijn eigen bubble,
en geef mijn eigen draai aan de dingen..
Ondanks dat het lijkt onmogelijk om
Volstrekt Origineel te zijn...
(wat ik misschien nog wel het meeste vrees
is dat ik op enig moment, nadat ik iets maakte,
een boos iemand achter mij aan krijg,
die zegt dat het niet mijn idee is...och hemel)
Maar één ding weet ik zeker,
ik zal nooit maar dan ook nooit ongevraagd
foto's van anderen gebruiken
of werk klakkeloos kopiëren zoals de 
brutale maar ook ietwat sneue mevrouw op Instagram..

Ik wens je een fijne dag
-X-

23 opmerkingen:

 1. Snap heel goed wat je bedoelt! Het blijft moeilijk en er zijn al heel veel patronen en ontwerpen, maar als je wel zelf de moeite neemt om iets te maken en het niet afkijkt van iemand anders is dat een heel ander verhaal dan wat jij zag op Instagram (gewoon kopieren)! Fijn dat het weg is. Kan niet wachten op je volgende boek! Liefs Lisanne
  draad en praat...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tsja, dat is inderdaad lastig. Elke steek is al eens gehaakt (of gebreid) en elk woord is al eens eerder gezegd, gezongen of geschreven. Het is de combinatie die het tot iets speciaals maakt.
  Succes, inspiratie en fantasie gewenst!
  Groetjes,
  Akkelien
  debreimeisjes.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wat vervelend zeg! Ik heb het zelf meegemaakt met foto's van mezelf, ook heel erg irritant. Wel fijn dat de foto's verwijderd zijn, diegene is er tenminste van onder de indruk dat je jezelf kenbaar hebt gemaakt.
  Liefs,
  Lola

  BeantwoordenVerwijderen
 4. He wat naar! Het is iets wat veel te vaak gebeurt en waar ik mijzelf soms ook zorgen over maak als ik weer een van mijn tekeningen op mijn blog plaats. Je weet het immers maar nooit en je komt er zo moeilijk achter. Desalniettemin hoop ik dat je het je niet laat belemmeren bij het maken van mooie dingen. En wanneer je gewoon vanuit je eigen eerlijke creativiteit te werk gaat kan er niets anders dan een echte Ingthings uitkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hall Ingrid,
  Bekend gevoel beschrijf je. Net als jij, probeer en wil ik volstrekt origineel zijn in mijn werk, maar er is al zoveel bedacht.dan is het wel eens lastig, hoe maak ik dit beertje b.v. zo dat het niet op een ander beesrje lijkt. Ik maak b.v. nooit een pakket van collega vilt ontwerpsters, omdat ik ook niet onbewust me wil laten beinvloeden door iemand anders. En doordat ik meestal in 3D werk, en ik mijn eigen patronen en tekeningen maak, is het wel echt van mijn hand, daar kan ik voor in staan. In de vilt wereld zie je b.v. steeds meer platte dingen, uitgwerkte tekeningen die soms zo van Pinterest of Google afbeeldingen lijken te komen. Ik vraag me dan wel eens of of de "ontwerpers"dan niet een beetje emer eer gevoel hebben? Blijkbaar leg ik net als jij de lat best hoog. Maar top dat ook jij er werk van maakt als iemand in overtreding is. Het is een vreselijk werk dat te moeten doen, zo negatief om mee bezig te zijn, maar soms moet het gewoon. En maar blijven hopen dat originaliteit, creativiteit en kwaliteit herkend en beloond worden. Succes en groetjes,
  Hannie Croonen
  Tintangel®

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Echt zo irritant als mensen dat doen. Zo oneerlijk ook.
  Ik heb ooit eens gehad dat iemand mijn dingen namaakte (naaidingen). Niet helemaal precies dus niks aan te doen. Op haar site stond zelfs bijna letterlijk de tekst die ik had gemaakt. Grrrr.

  Zelf laat ik mij graag inspireren, maar ik zorg ervoor dat alles in grote lijnen trouw is aan mijn eigen stijl.

  Ik heb nu ook de neiging op elke foto een watermerkje te zetten...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Harma / kusjesvandezusjes26 maart 2014 om 10:00

  Je laten inspireren (door bijv. al het moois op Pinterest en Instagram) is één ding, maar iemands werk overnemen valt gewoon onder copyright. Hier mag je stappen tegen ondernemen, als je dat zou willen. Online materiaal plaatsen en gebruiken is echter wat lastiger: in hoeverre mogen anderen je beelden en teksten gebruiken? En hoeveel mag jij gebruiken van wat je zomaar online vind? En als je dit concept aanpast ipv volledig overneemt, waar liggen de rechten dan (want je hebt immers het werk van anderen gebruikt)? Mijn zus doet juridische ondersteuning voor de culturele sector en is veel met dit vraagstuk bezig. Heel interessant! Naast al het juridische geneuzel is het natuurlijk niet leuk als een ander er met jouw ontwerp vandoor gaat. Goed dat je actie hebt ondernomen! Gelukkig zijn er ook heel veel eerlijke mensen op deze wereld, die wel ergens een (inspiratie)bron bij zetten.
  Ik kijk nu al uit naar je volgende boek! Zet hem op!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is onbegrijpelijk dat je op zo'n manier creatief zou willen zijn, met zoveel leugens. Maar over wat je daarna zegt had ik het vorige week toevallig met mijn zusje. Er schijnt een woord voor te zijn, dat je op het zelfde idee komt als iemand anders, het is iets in de hersens en eigenlijk ook wel logisch. Ik ben op het moment met themakisten bezig en toen ik dat 4 jaar geleden bedacht, wist ik werkelijk niet dat het al bestond en toen ik daar eenmaal achter kwam werkte dat nogal verlammend. Foto's en ideeen stelen kan natuurlijk echt niet, maar er is ook echt wel een grijs gebied. Gewoon vanuit je eigen hoofd werken zoals jij zegt, dat zal wel de beste manier zijn en mocht iets dan al bestaan dan vast niet exact hetzelfde en de gedachte erachter is oprecht en creatief, daar kun je je toch onmogelijk schuldig over voelen?! Succes, ik ben inmiddels wel erg nieuwsgierig naar het boek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo, het woord is synchroniciteit of parallelliteit. Komt ook in de natuur voor bij vogels bijvoorbeeld die hetzelfde 'kunstje' in een ander werelddeel ook doen om bij voedsel te komen. Niks nieuws onder de zon dus. Maar gewoon 'pikken' zonder te vragen......
   Met warme hartegroet, TanteJo.

   Verwijderen
 9. Vervelend voor jou en wat brutaal toch. Helemaal ook omdat jou foto's gebruikt zijn. Dat getuigd niet echt van creativiteit.
  Ga jij maar lekker gewoon door met je creativiteit daar is niets mis mee!

  fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Altijd vervelend als je ontdekt dat andere misbruik maken van jouw ideeën. En origineel zijn is soms best lastig er komt zoveel voorbij op internet daar wordt je brein mee gevoed ..... toch? En ik kan me nog herinneren dat jij ooit een hele mooie zin plaatste. " alles is al gemaakt maar niet door mij " Daar denk ik vaak aan. Als je je eigen draai er maar aangeeft is het goed. Namaken kan iedereen maar je eigen gevoel en creativiteit er in brengen is zo veel leuker.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zoooo herkenbaar weer... ik raak elke keer helemaal ontmoedigd en lamgeslagen als ik al dat mooie werk van anderen zie.. dus meestal kijk ik maar niet al teveel op Pinterest enzo.. en denk dan maar zoiets als; genieten van wat ik doe/maak, daar gaat het om! (da's al moeilijk genoeg, vind ik..:)) Liefs, Mip

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Echt niet leuk, als zoiets gebeurd...
  Toch even een tip : zorg ervoor dat alle (en dan bedoel ik ook echt àlle) foto's die je uploadt, je copyright dragen (mag op de foto, maar sowieso in de exif-data van de foto). Als er dan iemand een foto van jou gebruikt en halsstarrig weigert die te verwijderen, dan heb je juridisch nog een poot om op te staan...
  Groetjes,
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gelukkig heb je dit nu zelf ontdekt. Het was zonder meer een brutale actie. Misschien is het mogelijk op je blog een soort copyright op foto's te zetten? Je ziet dat op blogs van enkele professionele quilters en zou bij jou ook een goed idee zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dat er meer mensen aan het haken zijn en misschien toevallig ook wel allemaal een inktvis, is best "logisch". En niet raar als dan één iemand daar een boek over schrijft en de anderen misschien, heel misschien, wel denken: heee dat idee heb ik ook en voer ik ook uit!!! Daar kun je, volgens mij, nooit echt de vinger op leggen en ik denk maar zo; creatief zijn is mooi en prachtig en als iemand creatieve ideeën bundelt dan is dat alleen maar leuk! Maar brutaal en ongevraagd foto's gebruiken van iemand anders..... dat kan niet door de beugel. wat jammer dat van jouw prachtige foto's misbruik is gemaakt! Gelukkig zijn ze inmiddels verwijderd.. hoop voor je dat het niet nog een keer gebeurt!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Tja, ik sluit me volledig aan bij bovengenoemde reacties! Brutaal om foto's van anderen te gebruiken zonder bronvermelding.
  Wens je succes met je nieuwe boek en het is denk ik goed om alles uit je eigen koker te laten komen, als je de pinterest/instagram sites bekijkt wordt je alleen maar lamgeslagen dat er al zoveel is... lekker je eigen koers varen en ik geloof dat je daar heel goed in bent.
  Fijne avond.
  groetjes,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 16. He bah wat naar, en dan nog verkopen ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat bizar dat iemand echt jou foto's gebruikte...
  Die angst die je beschrijft dat je iets maakt, wat een ander allang heeft gedaan die overvalt me ook wel eens. Of, nou ja, wel eens, heel erg vaak eigenlijk! Vooral wanneer ik iets maak waar ik echt heel erg trots op ben, ben ik bang dat ik het onbewust heb opgepikt van een ander. Naar gevoel is dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Exactly what Summer Child says. The inevitable copying is given too much power if it Prevents you from creating, so just keep on doing what you do and I hope all of us loyal readers can help keep a look out for the bad guys. The case of Rosa Pomar and Oilily a few years ago is a good example of how it won't really hurt your brand to be copied if your brand is strong and true - and yours certainly is!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ontzettend lastig hè. Ik laat mij uiteraard ook inspireren door allerlei moois van favoriete bloggers/instagrammers/pinterest. Maar ik hoop toch ook echt mijn eigen identiteit te behouden in alles dat ik maak.
  Het kan eens per ongeluk gebeuren. Dat je een origineel 'vergeten' bent en het later zelf soort van 'kopieert'. Maar klakkeloos beelden overnemen van een ander? Oh, wat fout...
  Bronvermelding! Laat weten wie je inspireren! Open kaart spelen is het antwoord. Als iemand zegt geïnspireert te zijn door... dan kan je toch meer waardering opbrengen?

  Mensen onderschatten zichzelf ook zo. Als je iemand kan kopieren, dan bezit je blijkbaar wel de skills. Ga zelf iets doen.

  Erg beneiuwd naar je boek en mooi dat je je zelf zo afsluit nu voor teveel inspiratie:) XX!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat brutaal om je foto's te stelen en er nog 'eigen ontwerp' bij te zetten, moet je maar durven! Ja, Pinterest is een grote bron aan inspiratie, maar kan je ook remmen natuurlijk. Succes met je tweede boek! Groetjes Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ongelofelijk wat brutaal hè. Dat je geinspireert wordt door jouw werk (en wie wordt dat niet?) is één ding maar dat je het durft te verkopen als je eigen werk is werkelijk ongelofelijk. Wat heerlijk dat je aan je tweede boek werkt .... met dit zalige lenteweer is dat helemaal geen straf ..... jouw werk is fantastisch en je mag daar heel erg trots op zijn ..... nog een fijne zondag. Ester

  BeantwoordenVerwijderen

Met dank voor je reactie (thank you for your thoughts)