maandag 30 januari 2017

Kleur


Op de een of andere manier stond dit weekend
voor mij helemaal in het teken van het nieuws.
Je kan er gewoon niet om heen, het is overal,
of je nu op Facebook, Instagram, Twitter of waar
dan ook kijkt, tussen alle mooie plaatjes en berichten door.
Ik kan me er maar moeilijk vanaf sluiten, 
de beelden dwarrelen door mijn hoofd en met elke zin
die ik lees, komt er een vraag naar boven..


Het vervelende vind ik dat ik er niets aan kan doen,
wat zou ik moeten doen (ook al weer een vraag)
En hoe minder antwoorden ik kan vinden, of krijg,
hoe bezorgder ik lijk te worden..
Ken je dat gevoel dat je probeert de dingen rond 
te krijgen in je hoofd, met een min of meer optimistische
conclusie, of een uitweg en dat je het dan pas
achter je kan laten, en je de dingen weer met 
een roze blik kan bekijken..
Alleen kan ik aangaande het wereldnieuws, daar niet
toe komen, dus spookt het rond in mijn arme hoofdje ;-)
Er is voor mij ook helemaal geen directe dreiging,
meer een onduidelijk gevoel van onbehaaglijkheid..
Het heeft ook helemaal geen mooie kleur, 
een beetje grijzig en donker..


Nadat ik de cursus Mindfulness deed (wat ik je overigens 
echt aan kan raden, het heeft mij op vele manieren geholpen)
stel ik mijzelf, bij dagelijkse problemen, de vraag;
kan ik er Nu iets aan doen, als het antwoord nee is,
laat ik het wat het is en ga ik iets anders doen.
In het geval van al het nieuws gaat die vlieger niet
op, gek genoeg, het antwoord is namelijk heel vaak
nee, maar toch kan ik het naast me neerleggen.
(ik droomde er vannacht zelfs over)


Soms denk ik, ik ga in een hutje op de heide wonen
en ik gooi de computer het raam uit,  maar dat is 
waarschijnlijk geen oplossing, daarnaast zijn er natuurlijk
vele positieve leuke dingen te vinden op het web.
De sleutel zit er denk ik in, dat je accepteert dat de 
wereld en de berichten die op je af komen, verschijnen
in vele kleuren, van somber tot stralend en dat je die
tot je neemt zonder er al te veel conclusies aan te verbinden.
(en je vooral niet bedenkt wat er allemaal zou
kunnen gebeuren, want ohoh :-)
Ik ben echt heel benieuwd hoe jij omgaat met alles
wat er zo dagelijks aan informatie op je afkomt,
voel je vrij om het met mij te delen, graag zelfs..

Ik wens je een mooie maandag, die ondanks het 
grijze weer je een rozig gevoel geeft.
-X-

16 opmerkingen:

 1. Lieve Ingrid.
  Zit met hetzelfde gevoel als jij. Slaap er niet van. Ben sowieso niet zo'n optimistisch mens en een beetje een doemdenker. Dit houdt mij zo bezig. Weet dat je er niets aan kunt veranderen. Maar toch. Het is beangstigend. Kan het niet naast me neerleggen. Of je wilt of niet je wordt er inderdaad de hele dag mee geconfronteerd. Hier word je niet vrolijk van. Somber.
  Wens je toch een fijne dag.
  Lieve groet
  Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ingrid ja dat is moeilijk om er afstand van te nemen. maar het is wel nodig anders heb je geen deel van leven om al het wereld leed op je schouders te nemen. Ik weet makkelijk praten voor iemand die het anders beleefd. maar angst is een slechte raadgever dus zie ook de goede dingen in het leven. ga iets leuks doen is volgens mij het beste.

   Verwijderen
 2. Het komt zoals het komt. Probeer het geluk dichtbij te vinden. De foto's van je krijtjes: prachtig! En dan die namen, zo mooi en soms bitterzoet, zoals het leven.
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik probeer vooral de kracht te zien van de positieve beweging. Er zijn zoveel mensen die de straat op gaan of bed en brood aanbieden. Dat probeer ik vooral te zien en dat is soms eenvoudig want het zijn de kleuren die eruit springen in een grijze wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik merk dat ik de berichten over die engerd niet wil lezen, maar las vandaag dat een deskundige zei dat hij zijn eigen graf aan het graven is, daar word ik dan wel heel blij van. En misschien komt er wel zo'n grote gekleurde tegenbeweging van mensen die het niet zo willen, dat die krachtiger worden op de een of andere manier. Of loop ik nu de boel te ontkennen ;-)

   Verwijderen
 4. Ik vind het zo mooi om te zien hoe je zo echt en open je blog schrijft. En ik denk dat je zo al meer doet dan je denkt. Want ik ben er van overtuigd dat iedereen maar bij zichzelf kan beginnen. En ik snap het wel. Ikzelf worstel vaak tussen weten wat er in de wereld gebeurd en mezelf wat beschermen tegen al die invloeden. Ik kies meestal voor het laatste en selecteer goed waar ik naar kijk en lees. Want als ik voortdurend terneergeslagen en overprikkeld rondloopt, daar wordt de wereld ook niet beter van... En oja, je foto's met zo veel oog voor detail zijn echt heel leuk. Doe vooral zo verder zou ik zeggen :-) Groetjes, katrien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lieve Ingrid, het grote wereldgebeuren kan je inderdaad beangstigen en ontmoedigen. Maar ik geloof in een God die alles in handen heeft, en die van ons, mensen, houdt. Dat geeft heel veel troost en ontspanning! Lied: Geprezen zij de Heer die eeuwig leeft.
  Die vol ontferming ieder troost en alle schuld vergeeft.
  Die heel het aards gebeuren vast in handen heeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het blijft lastig maar mijn manier is dat ik elke dag 20 minuten verschrikkelijk zorgen maak over van alles en nog wat en alle voors en tegens tegen elkaar afweeg en dat vaak ook hardop zeg en aan het eind van die tijd ben ik zelf al wel tot dat gekomen waar ik zelf wat aan kan doen of niet. Waar ik met volle teugen van geniet is jouw blog met al die mooie dingen. Wens je een goede nachtrust vannacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lieve Ingrid, ik denk ook vaak 'ik ga in een hutje op de hei wonen, ver weg van alles', maar dan vraag ik me ook wel weer af wat me dat dan oplevert. Zou het echt veel rustiger zijn?
  Een paar weken geleden heb ik wel besloten dat ik niet meer naar het tv-journaal kijk, puur om de overwegend nare berichten die ze daar (moeten) laten zien. Ik lees nog wel eens de koppen van een internetkrant, als ík dat wil. En verder probeer ik mijn eigen wereldje fijn en gezellig te houden. Het echt grote wereldleed kan ik niet veranderen in mijn uppie, maar als iedereen er voor zorgt dat zijn of haar eigen wereldje goed draait, dan zou het met de wereld ook eens beter moeten gaan. Hoop ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ingrid, het wereldnieuws is inderdaad regelmatig te erg voor woorden. Maar je kan je er nu eenmaal niet helemaal voor afsluiten, maar mijn manier is om dat wat echt te vreselijk is voor " mijn" woorden gewoon te deleten uit mijn brein. Een bedorven boterham eet je ook niet op.
  Als ik het daar mee vergelijk, lukt me dat aardig.
  Fijne week, Manon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een práchtige vergelijking, dank je wel! Die houd ik bij de hand.

   Verwijderen
 9. De strijkplank is bij mij ook wel de piekerplank. In de avond of nachts kan dit ook wel eens toeslaan. Toch kan ik me hier heel goed van afsluiten. Ik heb ook helemaal geen tijd voor de wereldse zaken en ben blij dat ik het achter mijn eigen voordeur op een rijtje heb. Het nieuws, de krant en het journaal kan ik overslaan. De halve wereld kan vergaan en ik kan nog op mijn gemak aan het kunsten zijn. Ik ben ook van de generatie die zonder telefoon de deur uit gaat. Zo heerlijk, probeer het eens! Fijne onbezorgde week gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Idd herkenbaar. Ook ik heb geleerd aan mijzelf vragen te stellen. Ook dat als ik er over blijf piekeren een piekermoment in te stellen en dat is dan de enige plaats en tijd dat ik er over mag piekeren. Zo heb ik er 's nachts minder last van. Ik probeer in mijn naaste omgeving het goede te doen en het goede door te geven. Hopelijk pikken anderen het op. Want het blijft nu eenmaal zo: 'verbeter de wereld maar begin bij jezelf'. Dat heb ik onze kinderen ook altijd meegegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik probeer heel selectief te zijn in hoeveel tijd ik besteed aan het nieuws. Regelmatig gun ik mezelf een nieuwsloze dag en probeer ik me niet te schamen voor het feit dat ik dus sommige dingen echt niet weet van wat er op de wereld gebeurt. Goed zijn voor mijn naasten (met stip op een voor mezelf en voor mijn lief) en aardig zijn voor mensen die ik tegenkom zijn voor mij heel belangrijk. Daar maak ik volgens mij de wereld al een stukje mooier mee. Liefs, Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oooh, zo herkenbaar. Ik heb ook veel gehad aan een cursus mindfulness. Wanneer ik nu merk dat mijn hoofd weer 'vol' en chaotisch wordt, ga ik weer even dagelijks op m'n meditatiekussen zitten oefenen. De app 'Insight timer' helpt me daarbij.
  Blijf vooral zelf veel mooie (handgemaakte) dingen de wereld in sturen... en fijne blogs blijven schrijven... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben al een hele tijd gestopt met het nieuws volgen, toen ik het gevoel had een nu.nl verslaving te ontwikkelen. Volgens mij is het bij nieuws zo dat je er bijna nooit zelf iets aan kunt doen en het bijhouden kost tijd die ik nu in positievere dingen kan stoppen, knuffelen met mn kindjes of lekker eten maken, positieve blogs lezen ��. Als er echt iets gebeurd wat ik moet weten hoor ik het wel via m'n omgeving of zie ik er iets van op Instagram. En dan kan ik zelf bepalen of ik er wat mee wil doen, als in; toch online info opzoeken of niet.
  misschien werkt het voor jou ook?

  Zonnige groet, Matty

  BeantwoordenVerwijderen

Met dank voor je reactie (thank you for your thoughts)