zaterdag 7 augustus 2010

Vraagje..

ik zet regelmatig foto's
op Flickr
en natuurlijk op mijn blog
als je dan een beetje rondkijkt
op andere blogs en Flickr
kom je overal je foto's tegen
zo zag ik al een paar keer
werk van mij in Flickr collages
vind ik prima en leuk
maar als je ze op je blog wil zetten
vraag je dan toestemming?
ik doe dat wel maar krijg nooit antwoord..
Doen jullie dat wel?

                              en ondanks het feit dat                          
ik op mijn blog heb staan
'laat het even weten als je werk
van mij wil gebruiken'
kom ik regelmatig foto's van mij  tegen
op andere blogs
ik beschouw het maar als een compliment,
maar vragen jullie toestemming 
voor publicatie
van Flickr foto's
of van andere blogs?
Is er een soort van Code?

14 opmerkingen:

 1. Je kunt in je flick aangeven of je wil dat het mogelijk is de afbeeldingen te delen. Ik maak ook mozaieken van flickr foto's en soms worden die dan niet geimporteerd mdat de gebruiker heeft aangegeven dat niet te willen.

  Ik laat altijd een reactie achter met de mededeling dat ik hun geweldige foto onder favorieten heb en in een mozaiek op mijn blog. Da's toestemming nemen tot ander nieuws mij bereikt ;)

  Wat je ook kunt doen is je foto watermerken. Maar dat vind ik zo zonde van mijn foto's...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op flickr doe ik hetzelfde alsKimminita, en maak wel eens een mosaic met min favorieten, als iemand dat liever niet wil, dan is het ook niet mogelijk, en verschijnt er een leeg vak in het mosaic.

  Als ik het werk van een ander op mijn blog zet, vraag ik absoluut eerst toestemming, en link vanzelfsprekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En ik weet niet eens wat Flickr is (kan ik je foto's ook niet ongevraagd plaatsen ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het lijkt me niet meer dan normaal dat men eerst toestemming vraagt, helaas komt dit wel wat vaker voor....Jammer

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Inge,

  Ik denk dat je al wist dat ik je blog leuk vind, maar nu heb ik het officieel gemaakt :-)
  http://tweemeisjesindestad.blogspot.com/2010/08/93-gelauwerd.html

  En wat betreft het bovenstaande. Ik vraag het altijd tenzij er expliciet vermeld staat dat je de foto's mag gebruiken als je een linkje naar de bron plaatst.
  Beetje vreemd dat mensen zomaar jouw foto's gebruiken. Lijkt me toch gewoon een kwestie van goed fatsoen.

  Groet
  Liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel toevallig stuitte ik gisteren op een foto van mij op andermans blog, wel keurig met vermelding van waar zij de foto had genomen. Ze gebruikte mijn foto om winnaars voor een give away bekend te maken.

  Ik vind het moeilijk. Aan de ene kant vind ik het vleiend maar aan de andere kant vind ik het fijner dat het gevraagd wordt (en daarbij denk ik in dit geval waarom maakt zij niet zelf een leuke foto voor bij haar give-away?)

  Nu wil ik niet zeuren en heb al drie maal een email geschreven naar haar maar niet verstuurd.

  Ik vind het wel bij de blogettiquette horen, dat je het netjes vraagt. (zeker bij blogs die enkel bestaan uit het presenteren van andersmans werk, en bol staan van de sponsers en advertenties, dan denk ik ook een beetje, dat zij geld verdienen met miJn en andermans foto's)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ingrid, you have made some valid points. It would be more polite to ask before hand.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik vind dat het ook tot de blog etiquettes behoort dat je het eerst netjes vraagt of in elk geval de maker op de hoogte moet stellen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. helemaal eens met bovenstaande, maar: in mijn enthousiasme vergeet ik het weleens. (volgens mij ook bij mijn berichtje over jouw prachtige lamp...)
  moet er wel bij zeggen dat ik alleen foto's gebruik wanneer ik mijn enthousiasme over dat moois/leuks wil delen in een berichtje. en daar staat dan ook altijd keurig een linkje bij. dat wel weer.
  (kom trouwens ook weleens foto's van mijn blog tegen en vind dat stiekem best leuk eigenlijk, maar inderdaad is het leuker als je het te horen krijgt.)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het ook netter,
  ik vind het fijner als het gevraagd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vraag het altijd, tenzij ik niet kan achterhalen wie de foto gemaakt heeft. Bijvoorbeeld als ik een deel van een ansichtkaart in een foto verwerk. Dan wordt het wat lastig. Maar zelfs als ik een foto van een product uit een winkel plaats vraag ik de winkel toestemming. Ik heb 1 keer, terwijl ik toestemming gevraagd had, een hele boze reactie gehad. Die persoon verweet mij dat ik met het noemen van haar webwinkel voordeel probeerde te halen uit haar naamsbekendheid. Mijn blog is helemaal niet commercieel dus ik heb er volgens mij geen enkel voordeel bij de naam van een webwinkel te noemen. Ik antwoordde nog dat haar link in het berichtje stond en dat zij op deze manier gratis reclame kreeg, maar dat zag ze niet zo... Sindsdien ben ik dus nog voorzichtiger en vraag ik het echt altijd.

  Groetjes,
  Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vraag het altijd. Voor anderstaligen vertaal ik de post in het engels indien zij dat willen (gewoon omdat het fijn is te weten in welke context je foto ergens op het net staat). Ik probeer er steeds voor te zorgen dat de link van de afbeelding naar de bron gaat of naar de website van de maker ervan.
  Soms plaats ik nog eens extra de naam van de auteur.

  Foto's die niet aangegeven zijn om te downloaden (op Flickr bijvoorbeeld), gebruik ik niet op mijn blog. Ik zou het wel kunnen door eerst toestemming te vragen, maar meestal heb ik daar de tijd niet voor en gebruik ik gewoon een andere foto.

  Leuke blog heb je!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vraag het altijd, maar krijg lang niet altijd antwoord. Soms laat ik het dan maar zitten, maar als ik de foto heel graag wil gebruiken ter illustratie van het een of ander, schrijf ik er bij waar ik de foto vond....

  wat een mooi blog heb je zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Yep, heb ik ook al ondervonden.Tip..zet je foto zo klein mogelijk op je blog,zodat ie nog duidelijk is.Als men 'm dan wil vergroten dan wordt ie onscherp.Nou ja,misschien is dit meer iets voor fotografen.Ik moet dat vooral doen met fotowerk/kunstwerk.

  BeantwoordenVerwijderen

Met dank voor je reactie (thank you for your thoughts)